joi, 28 martie, 2024

Anuntul surprinzator facut de Iohannis

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis si-a incheiat prima zi a vizitei la Strasbourg cu o discutie de 15 minute cu reporterii pe care i-a luat cu el in vizita externa. Printre afirmatii care au facut deliciul publicului din tara, seful statului a surprins prin doua nuante ale discursului, potrivit stiripesurse.

Prima surpriza a fost o declaratie aproape umilitoare la adresa fostului ministru al Justitiei Raluca Pruna, unul dintre ministrii favoriti ai lui Ciolos (pastrata in functie chiar daca Parlamentul a adoptat o motiune simpla impotriva sa). Referindu-se la posibilele sanctiuni CEDO impotriva Romaniei din cauza situatiei din penitenciare, Iohannis a desfiintat afirmatiile Ralucai Pruna de anul trecut.

„Este posibil ca intr-o speta concreta sa apara o sanctiune pentru Romania, insa despre acele 80 de milioane nici nu poate fi vorba. Aici a facut cineva un calcul pe coltul mesei, folosind o informatie dintr-o speta care s-a referit la Italia si in niciun caz asa ceva nu se va aplica la Romania, nu stie nimeni cati detinuti ar avea dreptul la o compensatie. Aceste calcule pe bune inca nu le-a facut inca nimeni”, a afirmat Iohannis.

Referirea la cele 80 de milioane de euro pe an pe care le-ar putea plati Romania drept sanctiune ii apartine Ralucai Pruna. Calculul a fost realizat intr-un interviu din luna iunie, acordat site-ului HotNews. Nu a fost singura declaratie controversata a fostului ministru pe aceasta tema. In luna octombrie a anului trecut, Pruna declara la CSM ca a mintit CEDO cu privire la fondurile alocate construirii de noi penitenciare.

A doua surpriza din discursul presedintelui Iohannis se refera la gratiere. In contextul discutiilor tensionate din tara pe aceasta tema si a protestelor de strada, seful statului a avut o pozitie mai nuantata. De la anuntul de luni, cu privire la declansarea unui referendum pe tema gratierii, Iohannis a ajuns in doar 24 de ore sa sustina ca nu este impotriva gratierii.

„Gratierea poate eventual sa fie o parte mica din pachetul de solutii, dar nu este solutia. Asta trebuie sa inteleaga toti cei care se agita cu gratierea. La noi acasa, problema s-a pus total gresit. Eu nu exclud gratierea, dar nu poate fi facuta pentru politicieni. Este o aberatie. Gratierea face sens (sic!) in acest pachet daca se gratiaza cei care sunt in inchisori, nu cei care stau in Parlament si asteapta gratierea”, a afirmat presedintele.

Astfel, de la mesajul strazii „Infractorii sa ramana in puscarii”, Iohannis trece la o abordare mai flexibila: gratierea este acceptabila, insa in cadrul unei strategii mai ample si nu pentru pedepsele cu suspendare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img