vineri, 19 aprilie, 2024

Apollo 11, prima misiune pe Luna, tema centrala a ceremoniei Zilei Independentei, la sediul ambasadei SUA de la Bucuresti

Distribuie:

Publicat:

Sărbătorirea Zilei Independenței, joi seară, la sediul ambasadei SUA de la București, a avut ca temă centrală Apollo 11, prima misiune pe Lună. La eveniment au fost prezenți astronautul american NASA Anna Lee Fisher și cosmonautul Dumitru Prunariu, pentru a marca 50 de ani de la aselenizare, potrivit mediafax.

Evenimentul care a marcat Ziua Independenței Statelor Unite ale Americii s-a desfășurat joi după-amiază în curtea ambasadei SUA la București. În jurul orei 18.00 au început să sosească invitații. Înaintea începerii evenimentului, două escadrile de avioane F-16 făcând parte din forțele aeriene americane și române au făcut un survol deasupra ambasadei.

Pe lângă șeful statului Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă au mai fost prezenți Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, Augustin Lazăr, directorul SRI Eduard Hellvig, numeroși membri ai Executivului, cum ar fi Eugen Teodorovici, Sorina Pintea sau Ecaterina Andronescu, cât și senatori și deputați de la diferite partide. Nu a lipsit de la recepție nici actualul procuror general Bogdan Licu.

Deși președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu s-a numărat printre participanți, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a absentat, mulțumindu-se să transmită un mesaj pe Facebook, pentru a marca Ziua Independenței.

Klaus Iohannis a vorbit, în discursul său, despre aprofundarea și consolidarea relației transatlantice, cât și despre succesul Președinție române la Consiliul UE. Șeful statului s-a folosit de această ocazie să amintească și de referendumul pe justiție, la care românii s-au pronunțat în favoarea statutului de drept și au respins "populismul și discursul anti-european și anti-justiție".

În diferite zone ale incintei ambasadei erau amplasate standuri tematice.

La unul dintre ele stăteau la masă dr. Anna Lee Fisher, care în 1978 a devenit una dintre primele femei astronaut a NASA și cosmonautul Dumitru Prunariu cel care în 1981 a devenit al 103-lea om şi primul român care a călătorit în spaţiu după încheierea misiunii de opt zile la bordul navei spaţiale Soiuz 40 şi al laboratorului spaţial Saliut 6.

Mulți oameni au format o coadă la masa acestora. Unele persoane voiau doar să îi salute și să le strângă mâna, altele să discute cu ei, iar cei mai tineri au primit autografe și au făcut selfie-uri cu cei doi.

Anna Lee Fisher a fost nu doar prima femeie astronaut la NASA, fiind chimist și medic. Ea a contribuit la programul spațial prin dezvoltarea unui braț robotic folosit pe naveta spațială și proiectând costume spațiale adaptate pentru femei.

Ambasadorul SUA în România Hans Klemm a catalogat-o pe Fisher, în discursul său, ca fiind "prima mamă care a călătorit în spațiu, redefinind conceptul de mamă care lucrează".

"În această seară comemorăm şi sărbătorim trei aniversări. În primul rând, celebrăm Independenţa Americii, declarată în această zi, cu exact 243 de ani în urmă. În al doilea rând, acum trezeci de ani am fost martori la prăbuşirea comunismului şi căderea Cortinei de Fier într-o mare parte a Europei Centrale şi de Est. La sfârşitul lunii iunie, 1989, Ungaria şi Austria au tăiat gardul de sârmă ghimpată ce le separase ţările. În noiembrie, germani fericiţi au doborât Zidul Berlinului. Şase luni mai târziu, demonstraţiile s-au răspândit rapid în întreaga Românie, culminând cu prăbuşirea regimului Ceauşescu. La scurt timp, am urat bun venit României în familia democraţiilor", a spus Hans Klemm.

„Aniversăm 50 de ani de la aselenizare. Într-un discurs în Congresul SUA, în 1961, preşedintele John F. Kennedy a făcut apel la America să «meargă înainte, cu viteza deplină a libertăţii, în palpitanta aventură a spaţiului». Cursa spaţială care a urmat şi primii paşi făcuţi de Neil Armstrong pe Lună au captivat lumea şi au demonstrat posibilităţile uluitoare ale tehnologiei americane", a completat ambasadorul SUA la București.

Tematica principală a evenimentului a fost prima aselenizare pe Lună. Astfel, au fost prezentate imagini cu astronauții americani, lansarea rachetei spațiale în misiunea Apollo 11 și aterizarea pe Lună.

De asemenea, a fost instalată și o expoziţie comună organizată de Muzeul Naţional de Istorie şi Agenţia Spaţială Română şi panouri expoziţionale de la Institutul Naţional de Cercetări Aerospaţiale şi Proiectul Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleară de la Măgurele.

La eveniment au venit și patru echipe de liceeni români care au concurat la ediţia din acest an a Campionatului Mondial de Robotică de la Detroit, "First Championship". Ei au avut și un spațiu special amenaj în curtea ambasadei SUA, unde au fost prezentați roboții care își demonstrau capabilitățile.

Ambasada SUA a prezentat și expoziţii de la Bell şi Motorola, două companii americane care, potrivit ambasadorului Hans Klemm, au jucat un rol important în programul spaţial al NASA.

Alte companii americane prezente au fost și Ford, UiPath și First Bank.

Partea de divertisment a fost completat de o trupă de cântăreți din forțele navale americane. Invitații au avut parte și proiecții cu lasere pe clădirea ambasadei. Jocul de lasere a prezentat forme ale astronauților, ale Pământului și ale misiunii pe Lună.

Seara s-a încheiat printr-un concert susținut de trupa "Jukebox" și cu un video de vreo 2-3 minute în care au fost prezentatate imagini cu aselenizare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img