joi, 25 aprilie, 2024

Aproape 8000 de romani au RENUNTAT la casele lor. Care a fost motivul

Distribuie:

Publicat:

De la intrarea in vigoare a legii darii in plata pana astazi au fost inregistrate 7.900 de solicitari de dare in plata. In 2017, numarul solicitarilor noi a crescut cu 26%. Expunerea totala a celor 7.900 de solicitari de dare in plata este de 2,2 miliarde de lei, conform Raportului de Stabilitate Financiara al BNR. Ponderea creditelor denominate in franci elvetieni in total solicitari de dare in plata este de 42%, scrie economica.net .

Datele statistice prezentate de banca centrala in cadrul raportului amintit arata ca, pana la data de 4 septembrie 2017, erau inregistrate 7.900 de solicitari de dare in plata pentru expuneri de 2,2 miliarde de lei, adica aproximativ 500 de milioane de euro. BNR arata ca numarul solicitarilor noi a crescut cu 26% de la sfarsitul anului 2016 pana la data amintita. Cea mai mare parte dintre aceste solicitari, 69%, sunt contestate de bancile comerciale in instantele de judecata.

Chiar daca au o pondere scazuta, atat ca volum cat si ca numar, creditele denominate in franci elvetieni si contractate de persoanele fizice reprezinta 42% din solicitarile de dare in plata. Cele mai multe notificari au fost depuse pana la momentul pronuntarii deciziei Curtii Constitutionale, din 26 octombrie, ulterior numarul solicitarilor diminuandu-se. Raportul BNR arata ca, datorita masurilor de restructurare sau conversie, numarul creditelor in franci elvetieni a continuat sa se reduca, ajungand la 2,1 miliarde de lei in septembrie 2017. Numarul debitorilor in franci elvetieni a scazut cu 8% in prima jumatate a anului 2017, ajungand la 35.000 de persoane. Din ianuarie 2015, momentul in care Banca Centrala a Elvetiei a decis sa nu mai intervina pentru stoparea aprecierii francului fata de euro, pana in prezent au fost solutionate 38.334 cereri de modificare a termenilor contractului de credit. Astfel, 25.179 de credite au fost convertite in alte valute, lei sau euro, iar 13.155 de credite au fost restructurate. Gradul de solutionare a creditelor in franci elvetieni este de 63%.

Legea darii in plata a fost promulgata in luna aprilie a anului trecut. Curtea Constitutionala a dat decizie definitiva si obligatorie la 33 de exceptii de neconstitutionalitate a legii ridicate de sase institutii de credit. Decizia admite exceptia de neconstitutionalitate din art.11 teza intai din Legea nr.77/2016 si constata ca prevederile din art.11 teza intai raportate la art.3 teza a doua, art.4, art.7 si art.8 din Legea nr.77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, sunt constitutionale in masura in care instanta judecatoreasca verifica conditiile referitoare la existenta impreviziunii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img