joi, 18 aprilie, 2024

Aproximativ 1,9 milioane de oameni sunt aşteptaţi la alegerile generale din Kosovo

Distribuie:

Publicat:

Aproximativ 1,9 milioane de oameni sunt aşteptaţi duminică la urne la alegerile generale din Kosovo, unde principalele probleme cu care se confruntă ţara sunt combaterea corupției și un acord de pace cu Serbia, care ar deschide calea pentru aderarea la Organizaţia Națiunilor Unite, potrivit Reuters, anunță MEDIAFAX.

Alegerile de duminică reprezintă cea de-al patrulea scrutin electoral de la declararea independenței statului Kosovo în 2008. Aceste alegeri au fost convocate după ce premierul Ramush Haradinaj a demisionat în iulie, când a fost chemat să se prezinte în fața unei instanțe fiind acuzat de crime de război.

Haradinaj a fost anchetat cu privire la rolul său în războiul din 1998-99, fiind unul dintre comandanții fostei Armate de Eliberare din Kosovo (KLA) care a luptat pentru independența față de Serbia.

Sondajele de opinie au arătat nemulțumirea publică față de Haradinaj care se află în fruntea unei coaliții de guvernare cu trei partide, fapt care a sporit sprijinul populaţiei pentru partidele de opoziție.

Două dintre aceste partide, Liga Democrată pentru Kosovo (LDK) și Vetevendosje, formaţiune naționalistă de stânga, sunt văzute drept principalii competitori în votul de duminică, alături de Partidul Democrat din Kosovo (PDK), cel mai mare partid din actuala coaliție.

Arton Demhasaj, de la grupul de discuţii Cohu (Trezirea) din Pristina, a declarat că prima sarcină a noului guvern va fi repornirea negocierilor cu Serbia.

"Următorul Guvern va fi un guvern al dialogului, din prima zi până în ultima zi, și numai atunci când dialogul va fi încheiat, va trebui să abordăm probleme reale, cum ar fi corupția, educația și economia", a declarat Demasaj pentru Reuters.

Negocierile au fost oprite în urmă cu un an, când guvernul demisionar a impus tarife de 100% la mărfurile produse în Serbia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img