joi, 18 aprilie, 2024

Arabia Saudită a stabilit un nou record financiar

Distribuie:

Publicat:

Arabia Saudită a organizat miercuri cea mai mare emisiune de obligațiuni guvernamentale derulată vreodată de o economie emergentă, vânzând titluri de stat în valoare de 17,5 miliarde de dolari

 De asemenea, la prima sa emisiune internațională de obligațiuni, cel mai mare producător mondial de petrol a primit cereri de aproape patru ori mai mari decât obligațiunile vândute, mult peste așteptările analiștilor.

Emisiunea derulată de Arabia Saudită a eclipsat precedentul record pentru o emisiune de obligațiuni guvernamentale pe piața emergentă, record care data din luna aprilie când Argentina a strâns 16,5 miliarde de dolari. Potrivit unei surse din apropierea ofertei, nivelul total al cererilor s-a ridicat la 67 miliarde de dolari, în apropiere de cererile record în valoare de 69 miliarde de dolari primite de Argentina.

Arabia Saudită a vândut bonduri denominate în dolari cu maturitatea la 5, 10 și 30 de ani, fiecare cu un randament mai mare decât obligațiunile emise de Trezoreria SUA. Cu toate acestea prețul obligațiunilor a fost mai mic decât se așteptau investitorii. Tranșa de obligațiuni cu maturitatea la cinci ani în valoare de 5,5 miliarde de dolari a fost lansată la un preț de 135 puncte de bază peste cel oferit de certificatele mise de Trezoreria SUA, tranșa de obligațiuni pe 10 ani în valoare de 5,5 miliarde de dolari la un preț de 165 puncte de bază peste U.S. Treasuries iar tranșa de obligațiuni pe 30 de ani în valoare de de 6,5 miliarde de dolari la un preț de 210 puncte de bază peste certificatele mise de Trezoreria SUA.

Vânzarea de obligațiuni este simbolică pentru modul în care s-a schimbat situația financiară a Arabiei Saudite. În urmă cu cinci ani era de neconceput ca cel mai mare producător mondial de petrol să împrumute bani de pe piețele internaționale. Însă prăbușirea prețului petrolului a creat o gaură imensă în bugetul Arabiei Saudite, astfel că autoritățile de la Riad au fost nevoite să se împrumute de la băncile saudite și de asemenea să recurgă la o parte din rezervele valutare.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img