sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Arhiva Nationala Germana. Bagajul cu care Regele Mihai a plecat din Romania – VIDEO

Distribuie:

Publicat:

Imagini rare cu Regele Mihai, in momentul in care a sosit in Elvetia, cuprinse de un jurnal de stiri din 1948, din Arhiva Nationala a Germaniei. ”Cu cat aur a plecat Regele Mihai din Romania?”, e intrebare pe care si-a pus-o multa lume. In imaginile de arhiva, Regele apare coboarand din tren, apoi intra in hotelul Beau Rivage. Atentie la bagajele pe care le avea cu el!

Fostul suveran a avut voie sa ia cu el doar lucrurile de imediata folosinta, cum avea sa povesteasca apoi, in volumul lui Mihai Ciobanu – ”Convorbiri cu Mihai al Romaniei”, aparut la Editura Humanitas.

Regele Mihai: Cand am ajuns in Sinaia, am gasit aici o comisie de la Bucuresti, despre care am aflat ca trebuie sa faca atat inventarul lucrurilor de la Peles, cat si al obiectelor personale ce urma sa le luam cu noi la plecare. Persoanele din comisie au urmarit-o pe mama la fiecare pas. N-au lasat-o singura nicio clipa. Nu i-au permis sa sa ia nici macar o scrumiera de pe masa.

Mircea Ciobanu: Nici macar bijuteriile?

Regele Mihai: Bine, dar astea erau putine! N-a putut sa-si ia decat lucrurile de imediata folosinta. La fel au procedat si cu mine, ne-au scotocit bagajele inainte de-a intra in tren. Cu toate ca personajele din comisia (de control al averii n.r.) n-au permis sa luam cu noi decat, asa cum spuneam, lucrurile de imediata folosinta, ne-au lasat sa iesim cu patru automobile. Nici pana astazi n-am reusit sa aflu de ce. Ca sa se creada ca masinile acelea erau pline cu averi. In fine.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img