sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Aroganta statelor bogate, denuntata de Papa Francisc

Distribuie:

Publicat:

Papa Francisc a facut apel, cu ocazia Zilei Mondiale a Pacii, la incetarea “arogantei celor puternici” si a “falsei neutralitati” a unor tari fata de conflicte, pledand pentru dreptate sociala, denuntand indiferenta si amintind ca Dumnezeu iubeste toti oamenii, asteptand comuniunea cu fiecare. Papa Francisc nu a mentionat nicio tara, dar se refera la conflictele din Orientul Mijlociu, care au generat milioane de refugiati, la saracia din Africa si din Asia, la statele care intretin conflictele militare prin exporturi de armament.

“De multe ori ne intrebam: cum este posibil sa prevaleze forta unui om asupra altui om? Cum se poate ca aroganta celor puternici sa continue umilirea celor slabi, impingandu-i spre periferia societatii? Pana cand rautatea umana va semana ura si violenta, generand victime nevinovate? Vedem cu ochii nostri mase mari de barbati, femei si copii care fug de razboaie, de foamete, de persecutii, oameni dispusi sa isi riste vietile pentru a beneficia de drepturi fundamentale. Raul de mizerie, alimentat de pacat, nu reprezinta nimic in fata oceanului milei lui Dumnezeu care inunda lumea noastra. Suntem chemati cu totii sa intram in acest ocean, sa acceptam innoirea noastra prin invingerea indiferentei care impiedica solidaritatea, sa iesim din falsa neutralitate care blocheaza comuniunea”, a spus Papa Francisc in predica rostita cu ocazia Zilei Mondiale a Pacii.

“Iisus Hristos este scaunul intelepciunii de care ne putem atinge pentru a avea o interpretare corecta a invataturii Sale. Acest lucru este posibil prin credinta (…). Acolo unde nu se poate ajunge prin ratiunea filosofilor sau prin negocierile politice se poate ajunge prin puterea credintei care aduce harul Evangheliei lui Hristos, deschizand noi cai ratiunii si negocierilor. implinirea vremurilor este prezenta lui Dumnezeu ca prima persoana in istoria noastra. Stim ca Anul Nou nu schimba brusc totul, astfel ca ramanem cu multe probleme. Dar vreau sa va adresez o urare sustinuta de speranta reala: Dumnezeu sa isi indrepte privirea asupra voastra si sa va puteti bucura, stiind ca, in fiecare zi, privirea Sa milostiva, mai stralucitoare decat lumina soarelui, se raspandeste asupra voastra si nu apune niciodata! Dumnezeu este un parinte indragostit de om si nu se satura niciodata sa o ia de la capat pentru a ne innoi. Dar nu ofera schimbari magice, nu foloseste o bagheta magica. Dumnezeu schimba realitatile din interiorul nostru, prin rabdare si iubire; El ne cere delicat sa intre in vietile noastre, precum ploaia care cade pe pamant pentru a aduce rod. Ne asteapta mereu si ne protejeaza cu tandrete”, a subliniat Papa Francisc in fata a circa 60.000 de credinciosi adunati in Piata Sfantul Petru de la Vatican.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img