vineri, 26 aprilie, 2024

Arsenie Boca nu mai e al romanilor! Un maghiar a inregistrat brandul la Oficiul European de Proprietate Intelectuala si le cere bani tarabagiilor de la Prislop

Distribuie:

Publicat:

Un maghiar a luat brandul Arsenie Boca si declara razboi afacerilor banoase pe seama duhovnicului. „Ne-a cerut sa punem holograme pe fiecare iconita“

Tarabagii cu suveniruri, numiti pompos – comercianti, din targul de langa Manastirea Prislop au primit notificari de la o casa de avocatura, in numele unei firme din Marea Britanie, in care au fost anuntati ca nu mai au dreptul sa vanda produse imprimate cu numele si imaginea duhovnicului Arsenie Boca.

Andor Sandor, un cetatean maghiar, reprezentant al Additional Woldwide Care Service LTD, cu sediul in Marea Britanie, sustine ca este detinatorul legal al drepturilor de proprietate intelectuala asupra marcii Parintele Arsenie Boca, inregistrata la Oficiul European de Proprietate Intelectuala (EUIPO) si le cere celor care se folosesc de ea sa intre in posesia unei licente din partea acestei societati, adica, sa-i dea bani.

”Va aducem la cunostinta ca Beneficiarul amintit mai sus este detinatorul legal al drepturilor de proprietate intelectuala asupra marcilor inregistrate la nivel european Boca Parintele si Arsenie si asupra imaginii industriale a parintelui Arsenie Boca. Motiv pentru care va solicitam, cu respect, sa sistati de indata comercializarea tuturor bunurilor ce poarta denumirea sau imaginea Parintelui Arsenie Boca, avand in vedere ca aceste bunuri intra sub incidenta si protectia oferita atat de legislatia interna privind combaterea concurentei neloiale si a Legii 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice, cat si a Legislatiei europeana”, se arata in documentele primite de comercianti.

Firma din Marea Britanie mentioneaza ca atat numele Boca Parintele si Arsenie, cat si imaginea acestuia sunt inregistrate la nivel european, iar toate produsele si bunurile ce poarta denumirea sau imaginea lui Arsenie Boca, care intra pe teritorul Romaniei sunt contrafacute, neexistand vreo autorizare sau licentiere de catre detinatorul de drept al marcilor inregistrate.

”Cu alte cuvinte dumneavoastra savarsiti o infractiune prin comercializarea unor marfuri contrafacute. Pentru a intra in legalitate, aveti posibilitatea sa intrati in posesia unei licente din partea detinatorului marcii inregistrate, prin incheierea unui contract de licentiere si achizitia unor holograme care urmeaza sa fie aplicate pe toate produsele ce poarta denumirea sau imaginea parintelui Arsenie Boca. In cazul in care nu doriti licentierea si nu sistati de indata comercializarea tuturor bunurilor ce poarta denumirea sau imaginea Parintelui Arsenie Boca, vom sesiza autoritatile competente si vom formula in justitie atat actiuni civile cat si penale pentru ocrotirea dreptului nostru legitim”, se arata in notificarile trimise celor care comercializeaza sau importa suveniruri religioase.

”Am primit o notificare de la un domn avocat din Oradea, cum ca o firma din Anglia, reprezentata de un maghiar, Andor Sandor, a luat toate drepturile de proprietate intelectuala asupra imaginii si numelui parintelui Arsenie Boca. Sunt iconite plasticate pe care le vindem cu 10 bani sau le dam gratuit. Noi stam sa punem pe fiecare cate o holograma? Au mai primit si alti comercianti care vand suveniruri la Manastirea Prislop si, din cate am aflat, vor trimite astfel de notificari si la episcopii si la Patriarhie”, spune Alexandru, un vanzator de iconite.

Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a precizat ca Patriarhia Romana nu a primit vreo astfel de notificare privind ”brandul Arsenie Boca” si nu doreste sa comenteze decizia celor care se folosesc astfel de imaginea duhovnicului, care nu este declarat sfant.

Lucian Buzlea, avocatul care reprezinta firma maghiarului, sustine ca demersul societatii care ar avea drepturile de proprietate asupra brandului este intemeiat, ca majoritatea produselor cu Arsenie Boca provin din China si nu exista niciun control asupra modului in care se face comertul cu ele si a celor care se imbogatesc de pe urma imaginii lui Arsenie Boca.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img