vineri, 19 aprilie, 2024

Arsurile solare cresc de 7,5 ori riscul de cancer de piele

Distribuie:

Publicat:

Suntem in prima luna a sezonului estival si, pentru ca majoritatea vom pleca de acum in vacante la malul marii, medicii dermatologi reinnoiesc avertismentele in ceea ce priveste protectia pielii: folositi creme cu SPF, nu va expuneti excesiv la soare dupa ora 11.00, aveti grija de pielea fragila a copiilor si nu ratati controlul anual al alunitelor. Asta in conditiile in care cancerul de piele ramane cel mai frecvent tip de afectiune maligna.

Conform cifrelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, aproape 3 milioane de persoane fac anual o forma de cancer cutanat, din care peste 130.000 sunt melanoame. Acesta este cel mai periculos cancer de piele si e favorizat mai ales de expunerea la ultraviolete. “Acestea sunt extrem de periculoase mai ales in copilarie, iar riscul de cancer asociat cu arsurile solare, cu eritemul care dureaza mai mult de 3 zile, creste de 7,5 ori si il depaseste pe cel dat de mostenirea genetica. E de ajuns o singura expunere de acest fel in copilarie pentru a avea un risc crescut de melanom. Daca un adult face melanom, si copiii acestuia au un risc, dar mult mai mic decat cel dat de expunerea la ultraviolete. De asemenea, conteaza tipul de piele. Exista 6 fenotipuri, iar pielea alba fenotip 1 sau 2, care se inroseste fara sa se bronzeze, risca mai mult sa faca melanom”, explica conf. dr. Gamze Erfan, dermatolog de top in cadrul unui cunoscut spital turcesc.

Specialistul recomanda parintilor sa-i fereasca pe copii de soare pana la varsta de un an. Apoi, trebuie sa aiba grija la aplicarea cremelor cu factor de protectie atat la plaja, cat si in zilele obisnuite cand circula prin soare. O alta recomandare e sa va analizati pielea de pe tot corpul in oglinda, iar orice pata, leziune, modificare care nu trece trebuie sa va trimita la dermatolog. “Lumea afla frecvent informatii despre cancerul de san, despre cel de prostata. Dar ar trebui sa stie si faptul ca intre 20 si 35 de ani, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat in SUA e melanomul. Recomand autoexaminarea periodica si vizita anuala la dermatolog. Daca exista situatii aparte precum un numar mai mare de 100 de alunite pe corp, daca exista un istoric familial de melanom sau o expunere masiva la soare in copilarie, atunci vizitele la dermatolog trebuie sa fie mai frecvente”, spune medicul Gamze Erfan.

Depistat la timp, melanomul malign se poate trata cu succes, iar la ora actuala, printre terapii se numara excizia chirurgicala, imunoterapia, tratamentele targetate si radioterapia, in functie de stadiu si de tipul de melanom.

Primele masuri daca te-ai ars la plaja

Daca ai pierdut notiunea timpului la plaja, iar pielea ta este acum rosie ca racul, primele masuri sunt extrem de importante. Fa un dus cu apa la temperatura corpului, chiar mai racoroasa. Sterge-te cu un prosop moale, fara sa freci, ci doar sa tamponezi. Pielea arsa de soare prezinta niste basicute microscopice pe care, daca le rupi prin frecare, vindecarea va fi ingreunata. Daca ai la-ndemana un borcan cu miere, esti salvat! Mierea opreste arsura, repara pielea si asigura o vindecare mai rapida, prevenind cicatricile. Aplic-o pe piele si stai asa cat poti de mult, apoi clateste si aplica o crema hidratanta dermato-cosmetica. Mai poti pune pe piele comprese reci, felii de castravete de la frigider sau gel de aloe vera, celebru pentru puterea lui de a vindeca arsurile solare. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img