joi, 25 aprilie, 2024

Asasinii celor doua turiste scandinave, ucise in Maroc, condamnati la moarte

Distribuie:

Publicat:

Un tribunal antiterorist marocan i-a condamnat joi la pedeapsa cu moartea pe cei trei bărbaţi care au asasinat, în decembrie, două turiste scandinave în Maroc, în numele grupării jihadiste Statul Islamic (SI), relatează AFP, potrivit Agerpres.

Primul dintre ei, Abdessamad Ejjoud, un vânzător ambulant în vârstă de 25 de ani, a mărturisit că a organizat atacul criminal împreună cu doi cunoscuţi, Younes Ouaziyad, un tâmplar de 27 de ani, şi Rachid Afatti, de 33 de ani, care a filmat decapitarea tinerelor.

Louisa Vesterager Jespersen, o studentă daneză de 24 de ani, şi prietena sa Maren Ueland, o norvegiană de 28 de ani, au fost ucise în timpul unei drumeţii cu cortul într-un loc izolat din Munţii Atlas, în sudul Marocului, o zonă populară pentru excursionişti.

Un grup de 24 de bărbaţi suspectaţi că au legături cu aceste crime sau că fac parte dintr-o celulă jihadistă au fost judecaţi de la începutul lui mai la Sale, în apropiere de Rabat. Ceilalţi 21 au primit pedepse care merg de la cinci ani de închisoare până la închisoare pe viaţă.

Printre ei se află şi un hispano-elveţian convertit la islam, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru "constituire de grup terorist". El a afirmat tot timpul că este nevinovat.

Tribunalul i-a condamnat, de asemenea, pe cei trei bărbaţi găsiţi vinovaţi de asasinat, precum şi pe complicii lor, să plătească două milioane de dirhami (190.000 de euro) drept despăgubire părinţilor lui Maren Ueland.

Pe de altă parte, tribunalul a refuzat cererea familiei Louisei Vesterager Jespersen, care cerea 10 milioane de dirhami (930.000 de euro) de la statul marocan, pentru "responsabilitatea sa morală".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img