sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Aspirina: un aport zilnic este periculos

Distribuie:

Publicat:

Aspirina luata zilnic, periculoasa. Utilizarea zilnică a unei micro-doze de aspirină pentru a preveni riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral ar prezenta un „risc real” pentru sănătate.

Beneficiile cardiovasculare ale aspirinei, compensate de riscul de hemoragie

Aspirina în fiecare zi pentru a subțire sângele, prevenirea cheagurilor și reduce riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral: acest lucru recomandă unii medici, în special în Statele Unite, chiar și atunci când pacienții sunt în stare bună de sănătate și nu au antecedente de insuficiență cardiacă. Cu toate acestea, potrivit unei analize recente publicate în revizuirea Asociației Medicale Americane (Jama), această practică nu ar fi în siguranță.

Potrivit autorilor, cardiologii de la King’s College London, „pentru persoanele sănătoase, beneficiile cardiovasculare ale aspirinei sunt mai mult sau mai puțin compensate de riscul crescut de hemoragie, în special în creier și intestine”, spune el. Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au luat din nou cele mai bune 13 studii clinice pe această temă, efectuate cu 164.000 de persoane între 1988 și 2018.

Aspirina luata zilnic, periculoasa. Aportul de aspirină trebuie prescris de la caz la caz

Ca orice medicament, administrarea de aspirină pentru a preveni problemele cardiovasculare trebuie prescrisă de la caz la caz. Conform diferitelor studii efectuate pe această temă, se pare că aspirina reduce riscul unui nou atac de cord sau accident vascular cerebral la persoanele care au avut deja un accident vascular cerebral sau un atac de cord.

La persoanele fără antecedent, datele arată că există un risc real. Oamenii nu ar trebui să o ia cu gândul că este complet benign”, spun autorii. În timp ce admit că riscurile sunt „foarte mici”. Pentru a reduce riscul unui eveniment cardiovascular, ei recomandă adoptarea zilnică a anumitor comportamente: monitorizarea dietei lor, practicarea exercițiilor fizice și, desigur, încetarea fumatului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img