miercuri, 24 aprilie, 2024

Astenia de primavara. Simptomele care te trimit la medic

Distribuie:

Publicat:

Astenia de primavara vine cu un cumul de stari fiziologice, precum senzatia de oboseala, slabiciune fizica, depresie, lipsa poftei de mancare, dificultati de concentrare, pe care le resimt atat persoanele sanatoase, cat si la cele care au asociata o alta patologie. Desi nu este o boala, aceasta poate avea consecinte periculoase, putand sa duca la depresie, sustin specialistii.

La inceputul primaverii, oricat ne bucuram de temperaturile crescute si atmosfera calduroasa, un lucru mai greu de evitat este „astenia de primavara”. O afectiune cat se poate de reala, astenia este definita de starea de epuizare si oboseala a organismului cauzata de schimbarea anotimpului, careia i se alatura stari de melancolie si, in cazurile mai grave, chiar episoade depresive. „In acest sezon, schimbam stilul de viata sedentar cu unul mai activ, cu plimbari mai dese in aer liber, ne expunem mai mult la lumina solara si incepem sa consumam mai multe verdeturi in detrimentul alimentelor conservate. Trecem, asadar, printr-o perioada de adaptare, iar organismul unor persoane se poate resimti", explica medicul de familie Calin Ciubotaru, din Bucuresti, potrivit adevarul.ro.

Trecerea de la un anotimp la altul poate sa nu fie resimtita de cei care sunt in permanenta activi din punct de vedere fizic si de persoanele viguroase, care nu au probleme de sanatate. Sedentarii insa, care lucreaza in interior, la birou, vor resimti oboseala si slabiciunea fizica. Totodata, femeile unt mai predispuse la astenie, comparativ cu barbatii, pentru ca au o vulnerabilitate fizica si emotionala mai mare

Pentru persoanele cu un temperament melancolic sau coleric, schimbarea de sezon poate sa declanseze o tulburare depresiv-anxioasa care, ignorata, risca sa se transforme intr-o depresie in toata regula. Daca simptomele asteniei de primavara se prelungesc, atunci ar fi momentul sa consultati un medic. "Daca astenia este ignorata, iar simptomele ei se prelungesc si cresc in intensitate, putem vorbi despre o depresie. La randul ei, aceasta poate fi usoara, medie sau severa, atunci cand sunt prezente ganduri de suicid. Lucrurile devin, asadar, ceva mai complicate si necesita ajutor din partea unui specialist", a declarat dr. Andreea Nester, medic specialist psihiatru in cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iasi. 

Consuma cat mai multe fructe si legume proaspete. Fructele si legumele sunt bogate in vitamine si cresc rezistenta organismului. Spanacul, stevia, urzicile si leurda sunt bogate in substante ce revitalizeaza organismul. Au efect vitaminizant si diuretic si stimuleaza purificarea ficatului. Practica exercitii fizice. Ele ajuta metabolismul si, pentru ca stimuleaza secretia de endorfine, imbunatatesc starea psihica. Atentie insa! Exercitiile prea solicitante pot avea efectul invers celui scontat, epuizand si mai mult organismul. Persoanele cu boli cronice trebuie sa ceara sfatul unui medic inainte de a face orice tip de miscare.

Petrece mai mult timp in aer liber. Plimbarea sub soarele de primavara stimuleaza creierul nu doar prin cresterea fluxului de sange oxigenat, ci si prin stimularea producerii de serotonina, substanta care genereaza o stare psihica de bine. Suplimentele alimentare aduc energie. Laptisorul de matca si polenul au efect energizant si tonic pentru sistemul nervos.

Evita alimentele care obosesc organismul. Acesta consuma o cantitate mare de energie pentru a metaboliza grasimile, prajelile si produsele rafinate de tipul fainii albe si zaharului. Prin urmare, exclude din dieta aceste alimente daca nu vrei ca starea de epuizare sa se accentueze. Dormi suficient. In aceasta perioada, organismul trebuie ajutat sa se adapteze, iar odihna ii asigura refacerea de care are nevoie.  Dormi cel putin sapte ore pe noapte daca vrei ca nivelul de energie din timpul zilei sa fie optim. S.D.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img