joi, 28 martie, 2024

Atacul asupra unui centru de antrenament al serviciilor de informaţii la Kabul s-a încheiat cu uciderea atacatorilor

Distribuie:

Publicat:

Atacul asupra unui centru de antrenament al serviciilor de informaţii din Kabul lansat joi şi revendicat de organizaţia Stat Islamic s-a încheiat cu uciderea atacatorilor, fără nicio altă victimă, după ce în ajun SI a comis un atentat sinucigaş ucigând zeci de studenţi în capitala afgană, potrivit Amnesty International.

"Operaţiunea de neutralizare s-a încheiat", a anunţat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Kabul, Hashmat Stanikzai. "Au fost implicaţi doi atacatori. Ambii au fost ucişi. Nu există alte victime'', relatează AFP.

Cei doi bărbaţi înarmaţi s-au urcat într-un imobil aflat în construcţie, de unde au vizat o tabără de instruire a NDS (Direcţia de Securitate Naţională, Serviciul Afganistan de Informaţii). Apoi au schimbat focuri de armă timp de mai multe ore cu forţele de securitate care au venit pentru a-i îndepărta, au povestit câţiva oficiali.

Imaginile filmate de televiziunea privată Tolonews au arătat vehicule militare care patrulau în zonă, survolată de un elicopter.

Atacul, revendicat de SI prin intermediul canalului său de propagandă Amaq, intervine după o săptămână deja sângeroasă pentru Afganistan.

În special el a fost comis la mai puţin de 24 de ore de la un atentat sinucigaş soldat cu cel puţin 37 de morţi asupra unei şcoli dintr-un cartier şiit din Kabul, deja revendicat de aceeaşi grupare. Victimele – elevi de liceu, majoritatea cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani, potrivit lui Unicef, care îşi pregăteau examenele de admitere pentru învăţământul superior.

Insurgenţii s-au aflat sub presiune timp de câteva luni pentru a accepta să deschidă negocieri de pace cu guvernul afgan. În iunie, talibanii au respectat o încetare a focului de trei zile cu ocazia sfârşitului Ramadanului, reînviind speranţele de pace după aproximativ 17 ani de război.

Joia trecută ei au lansat însă un atac asupra oraşului Ghazni, unde, conform ONU, 150 de civili au fost ucişi în lupte care au durat mai multe zile.

Potrivit ONU, conflictul a ucis aproape 1.700 de civili în primele şase luni ale acestui an, un record în ultimii şase ani. Jumătate din aceste victime au murit în atentate, atribuite în mare parte grupării Stat Islamic.AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img