miercuri, 24 aprilie, 2024

ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN! Vezi cum o sa fie vremea la Vaslui

Distribuie:

Publicat:

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, luni, mai multe atentionari Cod galben si Cod portocaliu atat de instabilitate atmosferica, cat si de canicula, valabile pe durata zilelor de 7 si 8 august in diferite zone ale tarii, precum si o informare de disconfort termic pe parcursul zilei de marti.

Astfel, luni, pana la ora 20:00, va fi Cod portocaliu de caldura excesiva in noua judete din sud si sud-est. Valul de caldura va persista in Oltenia, Muntenia si Dobrogea, unde disconfortul termic se va mentine deosebit de accentuat. Temperaturile minime nu vor cobori sub 20 de grade. In judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Constanta si indeosebi in zona joasa a judetului Mehedinti, dar si in Municipiul Bucuresti, temperaturile maxime se vor situa frecvent intre 36 si 39 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va fi de 82 — 84 de unitati.
In acelasi interval orar, in regiunile vestice, nordice, centrale si nord-estice si in zonele de munte, va fi Cod galben de instabilitate atmosferica accentuata ce se va manifesta prin vijelii, averse torentiale, frecvente descarcari electrice si grindina. Cantitatile de apa vor depasi local 20 l/mp si izolat 40 — 50 l/mp. Fenomene meteo extreme se vor produce in cursul serii si in regiunile sudice, dar pe arii mai restranse.
Pe de alta parte, in nordul Olteniei, Munteniei si al Dobrogei temperaturile maxime vor fi cuprinse, in general, intre 34 si 36 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) se va situa in jurul pragului critic de 80 de unitati.
Potrivit meteorologilor, in intervalul 7 august, ora 20:00 — 8 august, ora 8:00, in 23 de judete din sudul si estul Transilvaniei, din cea mai mare parte a Moldovei, Carpatii Orientali si Meridionali, si din jumatatea nordica a Munteniei si Olteniei, temporar instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin averse ce vor avea si caracter torential, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si grindina. Cantitatile de apa vor depasi local 20 l/mp si izolat 40 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala si in Dobrogea, sudul Olteniei si al Munteniei, dar pe spatii restranse.
De asemenea, pe durata zilei de marti, 8 august, va fi in vigoare o informare meteorologica de disconfort termic in majoritatea regiunilor. In dupa-amiaza zilei de marti, local in Oltenia, Muntenia si Dobrogea disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatura umezeala se va situa in jurul pragului critic de 80 de unitati. Totodata, in sudul Olteniei si in sud-vestul Munteniei temperaturile maxime se vor situa in general intre 34 si 36 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat.
Conform hartilor ANM, patru judete din sudul tarii (Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman) se vor afla sub Cod galben de caldura pe durata zilei de 8 august.
Incepand de miercuri, 9 august, valul de caldura se va extinde treptat si se va intensifica.
ANM precizeaza ca, in functie de evolutia si intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza atentionarile, avertizarile si informarile emise luni.
AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img