miercuri, 24 aprilie, 2024

Ateneul din Iași poposește în județul Vaslui

Distribuie:

Publicat:

Ți-ai dorit ca in această viață să fie spectator și să asiști la un spectacol de top? 

Acum, visul îți poate deveni realitate! Ateneul din Iași pleacă în Turneu! 

Vine la tine în oraș! Vaslui, Bârlad și Huși sunt municipiile în care Ateneul va face o oprire. 

Vasluienii  trebuie să cunoască faptul că în data de 25 Octombrie aceștia vor ajunge în capitala județului iar pe 24 în “ orașul lui Cuza” și la Huși. 

Ateneul din Iași (cunoscut si sub numele de Ateneul din Tătărași) este un edificiu cultural situat în cartierul Tătărași al municipiului Iași.

În 1920, pe terenul unei fostei fabrici de ciorapi, a fost construită după planurile arhitectului V. Mironescu o clădire care să adăpostească activitățile culturale desfășurate de Societatea „Ateneul Popular – teatru și cinematograf”, asociație creată în 1919.

Membrii fondatori ai Societății Ateneul Popular au fost Constantin N. Ifrim, Victor Carpus, C. Simionescu, V. Mihăilescu, Leon Popovici, A.C. Cuza, Ion V. Ionescu, Mihai Geamănu, C. Leonte, Corneliu Șumuleanu, Gheorghe Mihăilescu, N. Negrescu, N. Ionescu-Râmniceanu, Gh. Neculau, Grigore Bejan, A. Vieru, Vladimir Mironescu, Ion Zamfirescu, I. Antoniu, I.P. Șincoca, Constantin Stamboliu, I. Constanțiu, Dumitru Carp.

Clădirea, inaugurată pe 25 aprilie 1920 sub numele de Ateneul Popular din „Tătărași” și realizată în stil românesc fără ornamentații exterioare sau interioare, era formată din trei corpuri legate între ele: corpul din față cu parter și un etaj, corpul din mijloc, care avea o sală de spectacole cu 600 de locuri, și ultimul corp, asemănător primului, cu două niveluri, care acoperea scena de spectacole. În plus de sala de spectacole, clădire dispunea de spații pentru o bibliotecă.

Ca urmare a deteriorărilor determinate de cutremurul din 1977 activitățile au fost întrerupte. În 1998 au fost demarate lucrările pentru o nouă clădire, inaugurarea fiind realizată în 2002.

Astăzi poartă numele de Ateneul din Iași.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img