vineri, 19 aprilie, 2024

Atentie! Avertizare fara precedent pentru Romania: ”Vladimir Putin ar putea lansa noi actiuni politice si militare in Europa de Est”

Distribuie:

Publicat:

Agentia Bloomberg, prin vocea expertului Eugene Rumer, anunta ca "Vladimir Putin ar putea incerca sa lanseze noi actiuni politice si militare in tari din Europa de Est, dupa ce a declarat din nou victoria in si in perspectiva unui nou mandat".

"Va amintiti momentul in care Vladimir Putin a castigat razboiul civil din Siria? Era in primavara anului 2016; aflat in vizita in acest stat afectat grav de razboi, presedintele Rusiei le spunea trupelor: «Cred ca misiunea Ministerului Apararii si a fortelor armate ruse a fost indeplinita in totalitate. Cu participarea armatei ruse, … fortele armate si patriotice siriene au reusit sa obtina un rezultat semnificativ in combaterea terorismului international (…)". Pentru un observator de rand, (…) probabil a fost o surpriza cand, in decembrie 2017, Vladimir Putin a simtit nevoia de a se repeta: «Misiunea combaterii grupurilor armate din Siria, scopul operatiunilor militare de amploare au fost in mare parte atinse. Felicitari!»", observa agentia Bloomberg, amintind ca, la inceputul lunii februarie 2018, unitati formate din "mercenari" rusi si trupe ale regimului Bashar al-Assad au atacat o baza militara din Deir Azzor in care erau insurgenti sustinuti de SUA si membri ai fortelor speciale americane, cu un rezultat nu foarte bun pentru atacatori, dat fiind ca exista informatii despre moartea a aproximativ 200 de rusi.

"Dar, mai exact, cine erau acesti mercenari? Lucrau la o firma rusa numita Wagner, foarte apropiata de Kremlin. Si, chiar daca Vladimir Putin poate pretinde ca erau pur si simplu trupe inchiriate pentru obtinerea de profituri in desert, este destul de suspicios faptul ca, dupa cum a relatat agentia Bloomberg, ranitii au fost transportati urgent la spitale din Rusia", explica editorialistul Tobin Harshaw intr-un material intitulat "Ce pregateste Vladimir Putin? Iata concluziile specialistilor: Dupa ce a proclamat (din nou) victoria in Siria, exista riscul de a reveni in Europa de Est".

Rusii folosesc companii de securitate private, "cu un avantaj dublu: in primul rand, trupele pot fi suplimentate in situatii in care armata rusa nu trimite militari, iar, in al doilea rand, pot nega oricand implicarea in incidente si pot sustine ca au redus efectivele militare in Siria", explica expertul Eugene Rumer, director pentru zona Rusia si Eurasia in cadrul Institutului Carnegie.

"Vladimir Putin a vrut sa demonstreze ca Rusia a obtinut rezultate semnificative in Siria. Si, in mare parte, aceasta este realitatea. Dar ce inseamna victoria in aceste circumstante? A reusit sa schimbe rezultatul razboiului civil. A salvat regimul-client si a reusit sa impuna prezenta Rusiei ca mare putere in acea parte a lumii, ceea ce nu se mai intampla de ani buni. Pentru o armata si o industrie a apararii care mult timp nu simteau ca au acelasi armament ultramodern precum cel american, au reusit sa demonstreze noi capabilitati. Au lansat rachete din Marea Caspica pentru a distruge tinte aflate la distante de mii de kilometri. Este un mare succes", precizeaza Eugene Rumer, care a fost in perioada 2010-2014 specialist responsabil de Rusia in cadrul Consiliului National pentru Informatii din SUA.

La modul general, Administratia Vladimir Putin probabil vrea sa transmita urmatorul mesaj: "Suntem parte integranta a sistemului de securitate european. Nu puteti decide probleme majore de securitate europeana doar in cadrul NATO si sa le prezentati ca fiind un fapt. Avem si noi un loc la masa dezbaterilor, avem o voce, putem bloca prin veto orice decizie ar lua NATO. Am oprit cu succes extinderea NATO asa cum era conceputa acum 20 de ani. Suntem o mare putere globala, astfel ca ne ignorati cu riscurile de rigoare. Acesta este mesajul, Rusiei. Si cred ca este parte a campaniei electorale a lui Vladimir Putin in 2018", subliniaza Eugene Rumer.

"Comandantii serviciilor de securitate din Rusia stiu destul de clar ce inseamna noile trupe NATO mobilizate in Polonia si in tarile baltice. NATO nu va putea ajunge in Sankt-Petersburg cu trupele pe care le are in Estonia. (…) Dar, daca observam situatia de securitate, comparativ cu anul 1985, diferenta in Europa este semnificativa. Daca ne uitam pe o harta, zona-tampon foarte importanta pentru Rusia in materie de securitate a disparut. Sentimentul de siguranta pe care se baza Uniunea Sovietica era aceasta zona-tampon, care acum nu mai exista; si nu doar ca a disparut sfera externa din jurul imperiului, acum a disparut si cea interna", precizeaza Eugene Rumer, potrivit Mediafax.

"Anexarea Crimeei este foarte importanta din multe puncte de vedere, inclusiv la nivel militar. Conform unor informatii, rusii au amplasat in aceasta zona capabilitati militare antiacces (A2AD) care constituie o prezenta foarte problematica in regiunea Marii Negre, unde sunt trei state NATO – Turcia, Romania si Bulgaria. Nu este un lucru care poate fi ignorat. Estul Ucrainei si regiunea Donbas au devenit un fel de punct sensibil al Ucrainei care permite Moscovei sa aplice presiuni mai mari ori mai mici asupra Kievului, in functie de calculele ruse. Cred ca, din punctul lor de vedere, rusii au obtinut ce au vrut – sa impiedice integrarea Ucrainei in structurile occidentale". (…) Iar exercitiile militare de amploare organizate de Rusia, precum Zapad, "reprezinta permanent o sursa de preocupare". "Capacitatea Rusiei de a lansa actiuni in scopul destabilizarii trebuie sa fie permanent in mintea liderilor din tarile baltice (…) Si cred ca experienta ucraineana a sensibilizat aceste tari si, in general, Alianta Nord-Atlantica in legatura cu amenintarile, demonstrate prin armamentul rus, astfel ca este necesara vigilenta si sunt necesare masuri de aparare", insista Eugene Rumer.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img