News Flash:

ATENTIE! Medicii ieseni intervin in cazul Salmonellei de la Avi-Top! "Carnea nu trebuie consumata!"

15 Aprilie 2016
570 Vizualizari | 0 Comentarii
Loturile de pui de la Avi-Top Iasi in care s-a descoperit Salmonella de tip infantis au fost date spre consum populatiei, pentru ca asa prevad niste norme ale Uniunii Europene • Medicii de specialitate sunt surprinsi ca Uniunea Europeana accepta ca aceste produse care contin Salmonella infantis sa fie consumate de copii, adulti, batrani, bolnavi • "In produsul alimentar care ajunge in farfuria clientului nu trebuie sa existe niciun tip de Salmonella", a declarat Marius Voicescu, purtator de cuvant la DSP Iasi • "Niciun produs pe care il achizitionam pentru hrana pacientilor nu trebuie sa aiba Salmonella, indiferent de tipul care este", a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului Sf. Maria din Iasi

Ies la iveala noi amanunte incendiare despre Salmonella de tip Infantis descoperita de angajatii DSVSA Iasi in carnea de pui de la Avi-Top. Desi conducerea DSVSA Iasi spune ca aceasta carne infestata cu Salmonella infantis poate fi consumata, medicii infectionisti trag un semnal de alarma si avertizeaza populatia ca orice tip de Salmonella poate avea urmari extrem de severe asupra organismului, uneori cu evolutie spre septicemie si chiar deces. Loturile de pui de la Avi-Top Iasi in care s-a descoperit Salmonella de tip infantis au fost date spre consum populatiei, pentru ca asa prevad niste norme ale Uniunii Europene. Medicii de specialitate sunt surprinsi ca Uniunea Europeana accepta ca aceste produse care contin Salmonella infantis sa fie consumate de copii, adulti, batrani, bolnavi.

"Orice tip de Salmonella provoaca afectiuni de la forme banale, pana la foarte complexe, cum ar fi septicemie. Acest tip de Salmonella infantis poate provoca deshiratare. Depinde si de organismul fiecarui individ in parte, de cantitatea de Salmonella ingerata. Ma mira ca UE da voie ca produsele care contin Salmonella, fie si de tip infantis, sa ajunga pe piata", au precizat medicii de la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi.

Salmonella infantis provoaca imbolnaviri

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi au tinut sa precizeze ca Salmonella de tip infantis are patogenie redusa, ceea ce inseamna ca totusi provoaca imbolnaviri. De asemenea, acestia au aratat ca in produsul alimentar care ajunge in farfuria clientului nu trebuie sa existe niciun tip de Salmonella. "Conform legislatiei, siguranta alimentelor intra in atributiile DSVSA. Este exclusiv responsabilitatea lor. DSP se implica atunci cand apare un focar de toxiinfectie alimentara si se face ancheta epidemiologica. In produsul alimentar care ajunge in farfuria clientului nu trebuie sa existe niciun tip de Salmonella", a declarat Marius Voicescu, purtator de cuvant la DSP Iasi.

La Spitalul de copii nu se accepta pui contaminati cu Salmonella infantis

Managerul Spitalului de copii Sf. Maria din Iasi nu ar accepta pui cu Salmonella infantis sau de alt tip pentru hrana pacientilor. "Noi nu luam produse de la AVi-Top. Furnizorii de carne, pui sau carne din pui fac aprovizionarea la doua-trei zile, pentru ca asa am convenit. Noi nu preparam hrana copiilor pana nu avem rezultatele analizelor de laborator de la DSP. Luam probe din fiecare lot pentru analize si atunci cand avem rezultatele putem prepara hrana. Niciun produs pe care il achizitionam pentru hrana pacientilor nu trebuie sa aiba Salmonella, indiferent de tipul care este. Acum vreo doi ani, am avut o problema cu un distribuitor de carne, modificari organoleptice si am reziliat imediat contractul si nici nu am platit marfa. Am avut chiar proces cu ei", a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului Sf. Maria din Iasi.

"Salmonella din tractul intestinal poate contamina diferite tipuri de alimente, fara a altera caracteristicile organoleptice precum gustul, mirosul sau aspectul alimentelor si de aceea, infectia se realizeaza cu mare usurinta. Multi pacienti ajung la urgenta prezentând simptome gastro-intestinale: diaree, febra, greturi, varsaturi, dureri abdominale. În general simptomele apar dupa 6 - 72 ore (perioada de incubatie), iar în cazurile severe tratamentul deshidratarii impune spitalizare, pentru a se putea asigura repletia volemica si electrolitica. Salmonella poate fi diagnosticata doar in urma analizelor de laborator, mai ales ca simptomele sunt usor de confundat cu alte infectii. Afectate de aceasta infectie sunt in principal persoanele din categoriile de risc, copiii, vârstnicii sau bolnavii cronici. Factorii de risc sunt reprezentati de consumul unor alimente sau bauturi nepasteurizate, consumul carnii insuficient preparate (cârnat crud, friptura în sânge, hamburger), persoane care lucreaza în abatoare, pescarii, restaurante sau în domeniul sanitar", avertizeaza si medicul Tudor Ciuhodaru.

In tot acest timp, incepand de marti, tot mai multi ieseni se prezinta la laboratorul DSVSA Iasi pentru a analiza daca aceasta carne de la Avi-Top poate fi consumata. Oamenii nu inteleg de ce nu au fost informati ca aceasta carne are Salmonella de tip infantis, pentru ca ei sa aleaga daca vor da copiilor lor carne infestata sau nu (chiar daca reprezentantii DSVSA Iasi sustin ca este legal consumul de carne infestata cu Salmonella). Totusi, poate ca in loc de a face cozi la laboratorul DSVSA Iasi, oamenii care vor sa manance natural si sanatos ar trebui sa se adreseze medicilor infectionisti, pentru a afla ce risca daca vor consuma carne infestata.

In plus, este obligatia institutiilor statului sa verifice daca sefii Avi-Top au respectat masurile trasate de DSVSA pentru igienizarea abatorului. Din cauza acestei tulpine de Salmonella, Avi-Top trebuie "sa aplice masuri de imbunatatire a conditiilor de igiena la nivelul abatoarelor, sa revizuiasca procedurile HACCp, sa imbunatateasca conditiile de biosecuritate in exploatatiile de origine a pasarilor".

Angajatii DSVSA Iasi, umiliti de directorul Avi-Top in biroul lui Vasile Gaboran

In timp ce iesenii se ingramadesc la laboratoarele DSVSA sa verifice carnea de la Avi-Top, marti dimineata, mai multi angajati ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Iasi (DSVSA) au fost supusi unor presiuni incredibile din partea directorului adjunct al DSVSA, Vasile Gaboran. Inca de la primele ore ale diminetii, suparat ca au aparut in BZI informatii despre Salmonella descoperita in carnea de pui de la Avi-Top, Lucian Popovici, directorul firmei, a dat buzna in biroul lui Vasile Gaboran si a inceput sa faca un scandal monstru. Supararea lui Popovici a pornit de la faptul ca BZI a anuntat ca are buletinul de analize din care reiesea fara echivoc ca in carnea de la Avi-Top s-a descoperit o tulpina de Salmonella. Imediat, ca un angajat loial si sfios in fata sefului, adjunctul Vasile Gaboran (cel care se afla la conducerea institutiei atat timp cat directorul executiv nu este in tara) i-a chemat la el in birou pe angajatii laboratorului de la DSVSA.

Ceea ce a urmat depaseste orice imaginatie, scenele fiind demne de un film cu mafioti. In prezenta lui Lucian Popovici, directorul adjunct al DSVSA, Vasile Gaboran, i-a certat pe angajatii laboratorului, incercand sa afle de unde au intrat reporterii BZI in posesia informatiilor despre Salmonella de la Avi-Top si a buletinului de analiza care confirma aceasta situatie. Este incredibil ca intr-o institutie a statului, un director al unei firme private sa faca astfel de presiuni asupra unor angajati care nu au facut altceva decat sa-si indeplineasca sarcinile de serviciu. Ramane de vazut daca din acest moment, angajatii DSVSA Iasi vor mai avea curajul sa-si faca datoria, sa semnaleze cand sunt identificate probleme la carnea de la firmele lui Neculai Apostol. Astfel de evenimente nu ar trebui sa aiba loc intr-o institutie publica, iar autoritatile statului ar trebui sa intervina si sa starpeasca acest flagel.

Dupa aceste evenimente si dupa ce directorul adjunct al DSVSA a incercat sa musamalizeze scandalul Salmonellei de la Avi-Top, trimitand initial un comunicat de presa care anunta sus si tare ca nu exista nicio problema cu Salmonella la carnea de pui produsa de firma de la Razboieni, se dovedesc acele zvonuri care spuneau ca Vasile Gaboran a fost pus in functie chiar de Neculai Apostol.
Reamintim ca, intr-un comunicat de presa remis pe adresa redactiei BZI, cei de la DSVSA au confirmat ca in carnea de la Avi-Top s-a gasit SALMONELLA de tip Infantis.

"In urma examenelor de laborator efectuate, a fost identificata o tulpina de Salmonella spp., fiind emis un buletin de analize. In conformitate cu prevederile Regulamentului susmentionat, tulpina identificata a fost remisa catre Institutul de Igiena Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, in scopul tipizarii si stabilirii rezistentei antimicrobiene. In data de 07.04.2016, IISPV Bucuresti a transmis catre DSVSA Iasi Buletinul de analiza nr. 22.023, din care rezulta tipizarea unei tulpini de SALMONELLA INFANTIS slab patogena", se arata in comunicatul DSVSA remis redactiei BZI si publicat pe site-ul nostru in facsmil.

avi-top iasi
Distribuie:  
Incarc...

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0697 (s) | 25 queries | Mysql time :0.013032 (s)

loading...