vineri, 29 martie, 2024

Atentie parinti si bunici! Medicul Tudor Ciuhodaru: A inceput sezonul capuselor

Distribuie:

Publicat:

Medicul iesean Tudor Ciuhodaru trage, intr-o postare de pe o retea de socializare, un semnal de alarma cu privire la aparitia capuselor. Tudor Ciuhodaru mentioneaza in postarea de pe Facebook ca la Iasi, in spital, a ajuns deja primul pacient muscat de o capusa

''Atentie parinti si bunici. A inceput sezonul capuselor. Primul pacient muscat in acest an este din Belcesti si a necesitat tratament de urgenta dupa ce a fost muscat de antebratul drept. Zeci de pacienti (printre care foarte multi copii) ajung la urgente in fiecare an.

10 lucruri bine de stiut despre muscatura de capusa:

1. Riscul creste in aceste zile calduroase datorita stilului sumar de imbracaminte cat si a activitatilor in aer liber in zone populate de coloniile de capuse. 
2. Atentie la locurile de joaca ale copiilor.
3. Evitati zonele in care riscul de a fi muscati de capuse este mare.(spatiile verzi, tufisuri, pe sub arbori)
4. In zonele de risc purtati haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introdusi in sosete cu textura mai deasa. Alegeti pantofi deschisi la culoare, fara orificii sau decupaje. 
5. Capusa adulta este vizibila pe piele (mai dificil in zonele piloase) si trebuie scoasa imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arata ca un punct negru cat un varf de ac).
6. Examinati copiii la intoarcerea de la locurile de joaca.
7. Capusa trebuie extrasa printr-o interventie chirurgicala cat mai urgenta.

Primul pacient muscat de capusa a ajuns la urgente
8. Nu strangeti capusa care v-a muscat intre degete pentru a nu pompa din continutul sau intestinal cu microbi in sangele dumneavoastra.
9. Daca ati incercat sa scoateti capusa cu penseta si capul ei s-a rupt si a ramas in piele, prezentararea la medic si extragerea chirurgicala este o urgenta pentru a prevenirea infectei si a complicatiilor.
10. Consultati imediat un medic mai ales daca apar modificari la nivelul muscaturii sau apar simptomele variate ale asa-numitei ,,gripe de vara” insotita de dureri musculare, transpiratii sau nas infundat.

Retineti:
1. Data la care a fost extrasa capusa
2. Urmariti aparitia oricaror simptome ,,curioase" atat la nivel muscaturii cat si generale precum cele pseudogripale: febra, dureri de cap, dureri in gat, ganglioni inflamati, oboseala marcata si dureri musculare.
3. Simptomatologia bolii Lyme este polimorfa si realizeaza tablourile clinice a peste 200 de afectiuni. Nu degeaba este supranumita boala cu 1000 de fete.
4. !!! Mai putin de 30% de bolnavii de Lyme dupa muscatura de capusa isi mai amintesc de aceasta muscatura datorita dimensiunilor mici si secretiei anestezice).'' mentioneaza Tudor Ciuhodaru.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img