vineri, 26 aprilie, 2024

ATENTIE! Proteste MASIVE din partea sindicalistilor! FSLI reactioneaza dur: “Atentat la siguranta Romaniei”

Distribuie:

Publicat:

Alocarea unui procent mai mic de 6% din produsul intern brut (PIB) pentru educatie reprezinta un atentat la siguranta Romaniei, iar pentru aceasta stare de fapt este posibil sa se ajunga la un protest de amploare, in care sa fie implicati parintii si salariatii din invatamant, pentru a cere un lucru elementar si anume respectarea legii, atentioneaza presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, intr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

''Educatia este un domeniu care a fost neglijat in ultimii 27 de ani in ceea ce priveste finantarea, iar acum 'decontam' cu totii nepasarea, amanarea sau nerespectarea unei legi. Asa am ajuns sa fim unici in Uniunea Europeana: suntem singura tara in care educatia se face si cu necalificati. Alocarea sub 6% din PIB pentru educatie este, din punctul meu de vedere, un atentat la siguranta Romaniei. Viitorul Romaniei este direct conditionat de performanta sistemului educational, iar aceasta performanta depinde de finantarea invatamantului. Este revoltator cum institutiile statului au acordat invatamantului 'resturi' din buget, iar ceea ce este de neinteles, este faptul ca Presedintele Romaniei, profesor fiind, a promulgat in ultimii trei ani legile bugetului de stat, fara nicio tresarire, constient fiind ca se incalca prevederile legale. Si probabil asa va proceda si cu bugetul pentru anul 2018", declara Hancescu.

In viziunea liderului sindical, sistemul de educatie din Romania are nevoie de investitii serioase, pentru a permite elevilor sa faca performanta si, mai ales, pentru a tine pasul cu schimbarile acestui secol.

"Nu putem tolera la nesfarsit situatia in care inca avem multe scoli care nu corespund standardelor europene, multi profesori au salariile la nivelul angajatilor necalificati din alte domenii, bugetul educatiei situeaza Romania la coada tarilor europene. Cei care conduc aceasta tara incalca grav legea care prevede alocarea a 6% din PIB pentru educatie. Sistemul de invatamant din Romania va primi in anul 2018 un buget in valoare de 27 de miliarde de lei, fara a lua in calcul banii alocati pentru investitii, dar si cu acestia, este foarte probabil ca in anul 2018 procentul din PIB alocat educatiei sa nu depaseasca 3,5%. Adica aproape jumatate din cat prevede legea, potrivit careia sistemul de invatamant din Romania ar trebui sa aiba un buget de 6% din PIB", afirma reprezentantul FSLI.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant atrage atentia Guvernului, Parlamentului, precum si Presedintelui Romaniei, asupra gravitatii acestei situatii, precizand ca media europeana a procentului din PIB alocat educatiei este de 5,4%, iar media in Europa de Est este de 4,7%. Potrivit sursei citate, angajatii din educatie au printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar. "Salariile cadrelor didactice sunt, dupa toate majorarile din ultimii ani, umilitoare, iar ceea ce este revoltator, acestea vor ramane la fel si dupa aplicarea Legii de salarizare Nr.153/2017. Acum, salariul unui profesor care are o vechime de 25 de ani la catedra, este comparabil cu acela al unui angajat cu studii gimnaziale de la o primarie, asta gratie prevederilor legii mai sus mentionate. Daca un profesor este platit sub nivelul salariului unui muncitor necalificat, ce speranta mai are aceasta tara?", sustine organizatia sindicala.

Presedintele FSLI precizeaza, totodata, ca "este posibil sa se ajunga la un protest de amploare, in care sa fie implicati parintii si salariatii din invatamant, pentru a cere un lucru elementar: respectarea legii, in sensul de a se aloca pentru educatie 6% din PIB''.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img