joi, 28 martie, 2024

Atentie! Tantarii pot transmite boli grave

Distribuie:

Publicat:

Prin intepatura, tantarii pot transmite o serie de boli serioase, precum virusul West Nile, malaria, febra galbena, febra dengue, a declarat pentru ziare.com Iulia Rotaru, medic specialist Medicina de Familie, in cadrul Bio-Medica Internationa.

Acest risc, spune medicul, apare in cazul excursiilor in tari regiuni precum America de Sud, Africa, India, Asia de Sud-Est.

"Semnele si simptomele infectiilor includ: febra, durere de cap severa, modificari neurologice, nevralgii, stari de greata si voma, letargie si confuzie, sensibilitate la lumina. In acest caz, se recomanda consultarea de urgenta a medicului", precizeaza dr. Iulia Rotaru.

Formarea de eritem si tumefactii, uricaria sunt cele mai comune simptome ale intepaturilor de tantari, atrage atentia medicul Iulia Rotaru.

"Reactiile severe la intepatura de tantar apar destul de rar si se pot manifesta prin inflamarea gatului, eruptii cutanate, flictene (basici), inflamare si inrosire pe arii largi in jurul intepaturii, urticarii pe arii semnificative.

In rare cazuri, unele persoane experimenteaza socul anafilactic – in urma unei intepaturi – conditie medicala ce necesita ingrijire medicala imediata. Epinefrina (adrenalina) administrata pe cale injectabila este unul dintre tratamentele imediate in cazul reactiei anafilactice", ne-a precizat medicul specialist Medicina de Familie.

Dr. Iulia Rotaru ne-a mai spus ca alte persoane se confrunta cu urticarie si angioedem la nivelul intregului corp sau, in cazuri rare, cu agravarea simptomelor astmului. In mod normal, aceste simptome se manifesta la cateva minute dupa intepatura.

Tratamentul intepaturilor de tantari presupune curatarea delicata a zonei cu apa si sapun. Se recomanda evitarea frecarii zonei (risc de infectie) si aplicarea de creme sau lotiuni cu efect calmant. Pentru tratarea mancarimilor, se poate obtine un remediu la domiciliu, prin pregatirea unei paste din bicarbonat de sodiu si apa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img