joi, 25 aprilie, 2024

Atentionari ca hormonul stresului a depasit limita normala

Distribuie:

Publicat:

Cortizolul este un hormon steroid cunoscut si ca hormon al stresului. Rolul acestui hormon este de a creste cantitatea de zahar din sange prin gluconegogeneza. Cresterea nivelului acestui hormon poate da peste cap intregul sistem imunitar. Iti prezentam cateva semne ca ai un nivel ridicat de cortizol. In mod normal, cortizolul are rolul de a intari sistemul imunitar, dar cand este produs in exces, acesta face rau.

O crestere a cantitatii de cortizol poate fi semnalata de problemele digestive. Cresterea nivelului de cortizol reduce productia enzimelor care contribuie la digerarea alimentelor in stomac. Presiunea ridicata si senzatia de oboseala permanenta sunt alte semnalmente ale cresterii acestui hormon. Multe dintre afectiunile cardiace sunt asociate cu aceasta cauza. Adormi greu? S-ar putea sa fie din cauza stresului ridicat si a hormonului pe care il elibereaza. Mai mult, cresterea in greutate si pofta de mancare survenita in toiul noptii pot fi cauzate tot de stres.

Cresterea cortizolului se poate observa si la nivelul pielii. Pielea devine deshidratata, iar ridurile si pielea uscata isi fac aparitia mai ales la nivelul fetei. Si durerile in oase pot fi cauzate de producerea in exces a cortizolului. In cazul femeilor, unul dintre primele semne ale vietii stresate este cresterea rapida a firelor de par pe fata. Schimbarile bruste in comportament, trecerea de la apatie la veselie si invers sunt tot manifestari ale cresterii nivelului de cortizol. Pentru a tine sub control efectele acestui hormon, specialistii recomanda un regim sanatos, practicarea unor exercitii fizice cu impact redus, cum este yoga sau pilates si cateva minute de meditatie pe zi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img