vineri, 29 martie, 2024

Atrocitatile comise de unitatea 731

Distribuie:

Publicat:

Unitatea731 a fost o unitate sub acoperire de cercetare si dezvoltare pentru arme biologice din cadrul Armatei Imperiale Japoneze. In cadrul acestei unitati au fost puse in practica experimente pe oameni, (in principal chinezi), in timpul celui de-al doilea razboi chino-japonez si celui de-al doilea razboi mondial. In cadrul acestei unitati de cercetare militara au avut loc unele dintre cele mai cunoscute crime de razboi japoneze. Numele oficial al unitatii era Departamentul politic al jandarmeriei (Kempeitai) si laboratorul de cercetare pentru prevenirea epidemica, fiind creata initial ca sectie politico-ideologica a jandarmeriei Kempeitai. Scopul initial era contracararea propagandei ideologice si politice ostile si intarirea moralului unitatilor militare nipone.

Unitatea a fost camufalta ca o unitate de purificare a apei si avea baza in districtul Pingfang din nord-estul orasului chinezesc Harbin, din statul marioneta Manchukuo. Daca la inceput unitatea a lucrat in principal pentru combaterea propagandei comuniste, si-a extins in curand responsabilitatile si in alte directii, atat in tara cat si in strainatate.

Unitatea 731 a fost promotoarea ideii de superioritate rasiala nipona si a desfasurat activitati de contraspionaj, spionaj si sabotaj politic in spatele liniilor inamice. A avut legaturi cu politia militara, serviciile de contraspionaj manciuriene si serviciile secrete nipone. In Manciuria a folosit un numar de agenti emigranti rusi albi, chinezi, manciurieni, mongoli sau de alte nationalitati pentru diferitele actiuni sub acoperire.

Aproximativ zece mii de oameni, atat civili cat si militari, chinezi, coreeni, mongoli si rusi, au fost cobai pentru experimentele efectuate in cadrul Unitatii 731. De asemenea, a existat un numar de prizonieri de razboi Aliati care au fost folositi la experimentele pe oameni in Unitatea 731.

In plus, folosirea armelor biologice dezvoltate de Unitatea 731 a dus la moartea a zeci de mii de locuitori ai Chinei – exista estimari care afirma ca au existat pana la 200.000 de victime.

Unitatea 731 a fost doar una dintre mai multele centre de cercetare in domeniul armelor biologice, ( Unitatea 516 – Qiqihar, Unitatea 543 – Hailar, Unitatea 773 – Unitatea Songo, Unitatea 100 – Changchun, Unitatea 1644 – Nanjing, Unitatea 1855 – Beijing, Unitatea 8604 – Guangzhou, Unitatea 200 – Manciuria and Unitatea 9420 – Singapore).

Multi dintre oamenii de stiinta implicati in cercetarile din cadrul Unitatii 731 au avut dupa incheierea razboiului cariere stralucite in politica, invatamantul superior, afaceri sau medicina. O mica parte dintre ei a fost arestata de fortele sovietice si si au fost judecati in cadrul proceselor pentru crime de razboi de la Habarovsk. Cei mai multi insa, care s-au predat americanilor, au fost gratiati in schimbul dezvaluirii rezultatelor cercetarilor lor secrete.

Activitatile Unitatii 731 au fost declarate crime de razboi de catre ONU.

In 1932, generalul Shiro Ishii a fost numit la comanda Laboratorul armatei pentru cercetarile de prevenire a epidemiilor. Oamenii de sub comanda lui au construit lagarul de prizonieri Zhong Ma (ale carui cladiri principale erau numite Fortareata Zhongma), un lagar de prizonieri si centru de experimentare la Beiyinhe, (un sat la 100 km de Harbin). Liniile de cale ferata au fost folosite pentru transportul materialelor si echipamentului necesar lagarelor. Ishii a organizat unitatea secreta de cercetare “Togo” pentru efectuarea de cercetari in domeniul armelor chimice si biologice. In 1935, dupa o serie de incidente – o evadare, mai apoi o explozie – Ishii a fost nevoit sa inchida lagarul Zhong Ma. El a mutat toate instalatiile la 24 km sud de Harbin, la Pingfang, intr-un lagar mult mai mare.

Mai tarziu, unitatea a fost integrata in Armata din Kwantung ca „Departamentul de prevenire epidemica”, dar a fost divizata in „Unitatea Ishii” si „Unitatea Wakamatsu”. Dupa anul 1941, aceste unitati erau cunoscute cun numele generic de „Departamentul de prevenire epidemica si purificare a apei a Armatei din Kwantung”, sau mai simplu, „Unitatea 731”. Unitatea era sprijinita direct de corpurile paramilitare ale Feratiei Imperiale a Tineretului, de sectiile de cercetare ale universitatilor nipone si de Kempeitai.

A fost initiat un proiect secret cu numele de cod „Maruta” pentru folosirea fiintelor umane in experimentele cu armele biologice si chimice. Au fost adunati mai multi subiecti din cadrul populatiei inconjuratoare, acestia fiind numiti uneori eufemistic ca „busteni” (maruta, 丸太).

Aceasta denumire a fost considerata la inceput de catre membrii unitatii o „gluma”, de vreme ce autoritatile locale stiau ca in cadrul unitatii functiona un gater. Printre persoanele folosite pe post de cobai umani s-au numarat copii, femei gravide sau femei in varsta. Numeroase experimente si vivisectii au fost efectuate fara utilizarea niciunui anestezic, deoarece se presupunea ca folosirea lor ar fi denaturat rezultatele sau pentru ca nu era necesar, dat fiind faptul ca victimele erau legate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img