vineri, 29 martie, 2024

Au ajuns la disperare ! Cand au vazut cat e salariul, au inlemnit. Luni de zile, acesti angajati din Iasi au fost pacaliti ca vor duce o viata mai buna

Distribuie:

Publicat:

Desi de la inceputul anului li s-au promis salarii babane, cand au vazut fluturasele de salarii, nu le-a venit sa creada • Au asteptat cu emotii noile mariri de salarii, insa au ramas dezamagiti • "Nu mai e motivata lumea sa lucreze cu asa salarii. Luam in calcul orice varianta pentru a ne cere drepturile", sustine liderul de sindicat al institutiei • Colegii din aceeasi cladire, angajati ai altei institutii, care gestioneaza acordarea fondurilor europene, primesc in continuare salarii aproape duble, pentru munca mai putina

Desi la inceputul anului, oficialii de la Bucuresti din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) anuntau ca salariile angajatilor din cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), din structurile deconcentrate si ai Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), vor creste, situatia e cu totul alta.

Fluturasele de salarii primite de catre angajatii APIA Iasi le-au dat dureri de cap. Salariile au scazut si cu 2.000 de lei pentru cei din conducerea institutiei.

In schimb, la AFIR, centrul judetean si cel regional, salariile au crescut cu 10 la suta, cu aproximativ 200-1000 de lei. Nemultumirile angajatilor din cadrul APIA sunt evidente intrucat acestia au un volum mare de munca si gestioneaza sume uriase, de ordinul sutelor de milioane de euro intr-un singur an, in timp de colegii din aceeasi cladire lucreaza mult mai putin.

"Nu se compara activitatea colegilor de la AFIR cu ceea ce facem noi. Avem zilnic si 400 de cereri de gestionat, indiferent ca sunt plati sau verificari de documente. AFIR-ul are doar jumatate din munca noastra si iau salarii duble fata de ale noastre. La noi, in institutie, nu mai e motivata lumea sa lucreze cu asa salarii", sustine unul din angajatii APIA Iasi.

Scaderi de 2.000 de lei pentru conducerea APIA

Liderul de sindicat al APIA Iasi sustine ca scaderile de salarii sunt intre 300 si 1.400 de lei la aproape toti angajatii. Bani mai putini vor primi directorii institutiei din Copou. Acestia vor fi mai saraci cu 2.000 de lei. Singura marire, aproape nesemnificativa, este la functiile de debutant.

"Acestia reprezinta 5 la suta din numarul total de angajati platiti, 123 de persoane. Cresterea e cu 300 de lei", spune Cristi Orhean, liderul de sindicat al APIA.

Desi au protestat timp de o luna de zile in fata institutiei, in decembrie 2017, si au mers la Bucuresti pentru a negocia noua grila de salarizare pentru anul 2018, acest lucru nu a ajutat deloc. Angajatii se gandesc deja sa dea in judecata institutia sau sa apeleze la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

"Am luat in calcul orice varianta. Protestam din nou, deschidem un proces si facem demersuri pentru a vedea ce presupune aceasta institutie privind discriminarea. Noi suntem pe alta grila de salarizare fata de APIA centrala, ai carei angajati nu au fost afectati deloc in ceea ce priveste salariile. Oricum, la noi, la Iasi, nu mai e motivata lumea sa vina la munca. Am facut de atatea ori un efort suplimentar ca fermierii sa primeasca subventiile la timp. Acum, sa stam ore in plus si sa ne neglijam familiile? Pentru ce?", mai spune Cristi Orhean.

Salariile din cadrul APIA Iasi sunt cuprinse, in momentul de fata, intre 2.500 si 6.000 de lei. Directorul APIA, Sergiu Jitareanu, nu a putut fi contactat pentru a comenta noile modificari la grila de salarii.

Salarii de 10.000 de lei la AFIR

Angajatii din cadrul acestei institutii castiga intre 3.500 si 10.000 de lei, lunar. Directorul institutiei, Marius Postolache, incaseaza un salariu mai mare ca presedintele tarii. Daca anul trecut incasa lunar 9.000 de lei, acum salariul lui a crescut la aproape 1.000 de lei. De asemenea, consilierii superiori primesc de acum 4.200 de lei, iar cei debutanti, 3.500 de lei.

Cresterea salariala este de 10 la suta pentru toti angajatii AFIR, care nu au oferit niciun raspuns oficial in legatura cu aceasta situatie. "Va rugam sa trimiteti pe email intrebarile dumneavoastra si va vom raspunde in cel mai scurt timp", sustin reprezentantii AFIR.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img