vineri, 19 aprilie, 2024

Au deschis camera secreta a lui Nicolae Ceausescu. Ce s-a descoperit in buncar intrece orice imaginatie

Distribuie:

Publicat:

In urma cu ceva timp, oficialii romani au deschis usile buncarului secret antiatomic, construit in subsolul Palatului Primaverii – resedinta familiei lui Nicolae Ceausescu din 1965 si pana in 1989, cand fostul dictator si sotia lui, Elena Ceausescu, au fost asasinati. Jurnalistii prezenti in camera secreta au filmat imagini spectaculoase acolo. 

Au deschis camera secreta a lui Nicolae Ceausescu

Aflata la aproape 10 metri sub pamant, in camera secreta, Elena si Nicolae Ceausescu puteau sa se refugieze in cazul unui bombardament sau atac chimic ori nuclear. O echipa de jurnalisti de la Realitatea au pasit in imobilul care apartine acum RAAPPS si au realizat filmari inclusiv in celebrul buncar, obiectiv care nu face parte din turul standard pe care publicul il poate efectua de miercuri pana duminica.

Dupa ce intri in Palatul Primaverii, pe partea dreapta este o scara de coborare catre crama. Sistemele de ventilatie se afla in partea de sus a peretilor, iar temperatura este scazuta, comparativ cu restul camerelor. Din aceasta incapere se pleaca spre buncar, trecand printr-o alta camera de tranzitie. Intrarea in locul ascuns este bine mascata de o usa capitonata, dupa care urmeaza o a doua usa, metalica, masiva, inchisa ermetic. Nimeni nu poate preciza daca exista plumb sau daca sunt alti factori de izolare. Cele 17 trepte albe, de marmura, cordonul rosu care tine loc de balustrada si peretii bej, ornamentati, creeaza impresia coborarii spre o sala de ceremonii.

Ce se afla in buncarul secret antiatomic al familiei Ceausescu

“Ne aflam acum la al doilea nivel al subsolului al Palatului Primaverii. Se afla undeva la aproximativ 10 metri sub nivelul pamantului, intr-o laterala a cladirii, din acest motiv incaperea are niste sisteme de ventilatie speciale in partea de sus a peretilor, foarte bine filtrata. Asta cumva se leaga de ideea de paranoia a lui Nicolae Ceausescu, de otravirea prin sistemele de aerisire ale cladirilor pe care le folosea el in timpul regimului comunism. In primul rand ambele intrari spre aceasta sala sunt inchise de doua usi metalice foarte groase, strict ca sa pastreze integritatea structurii, iar deasupra tavanului se afla o cantitate foarte mare de beton pana aproape de nivelul solului. Din pacate, insa, nu se stie daca are un centru de plumb, alt element special sau termen de izolare special”, a explicat Tudor Baican, unul dintre ghizii Palatului Primaverii, relateaza Mediafax.

In centrul buncarului este o masa de lemn masiv, iar in jurul ei se afla opt jilturi sculptate, iar de jur-imprejurul camerei se afla mai multe cadouri primite de Elena si Nicolae Ceauseascu. Printre darurile primite de acestia se numara: un strung de mare precizie construit in Bulgaria, un tablou realizat din coarne de cerb, un corn de vanatoare. In partea opusa scarii de intrare se afla o canapea, o masusta de lemn si inca doua jilturi, toate aflate langa usa care duce spre cea mai misterioasa parte a incaperii – coridorul secret de intrare in camera de refugiu.

Imediat ce veti da click la filmarea de mai jos, veti avea posibilitatea sa faceti o vizita speciala in buncarul secret al fostului dictator, Nicolae Ceausescu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img