vineri, 29 martie, 2024

Augustin Zegrean, despre raportul MCV: ‘Sunt lucruri care au fost scrise si pana acum. I-am rugat sa scrie raportul mai clar’

Distribuie:

Publicat:

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, consideră că informaţiile despre raportul MCV pe 2019 nu arată că documentul ar conţine informaţii noi, iar rapoartele au fost întotdeauna critice de-a lungul anilor.

Întrebat la Digi 24 cum am ajuns ca raportul MCV de anul acesta să fie unul criticit, Zegrean a răspuns: "Pas cu pas. Nu a fost greu. Greu era să nu ajungem, dar vedeţi că la noi lucrurile se întâmplă invers. Sigur, niciodată MCV-ul ăsta nu ne-a lăudat pe noi. Rapoartele au fost totdeauna critice. Uneori mai severse, uneori mai puţin severe. Eu am avut o discuţie odată cu cei care vin în controlul ăsta şi stau de vorbă cu toate instituţiile. I-am rugat să scrie raportul mai clar, pentru că de fiecare dată puterea zice că e în favoarea sa, opoziţia zice că e împotriva puterii raportul, că scrie acolo că s-a făcut şi nu s-a dres. Eu nu ştiu cât de clar va fi scris ăsta de azi despre care spuneţi că va fi dat publicităţii, dar ceea ce aţi prezentat până acum sunt lucruri care au fost scrise şi până acum. E vorba de nuanţe. Ei nu spun foarte clar 'desfiinţeaă aia' sau 'înfiinţează aia'. Te critică dacă ai făcut sau nu ai făcut."

Zegrean s-a referit la una dintre problemele justiţiei din România: faptul că legislaţia penală nu este pusă în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

"Sigur că multe lucruri nu sunt făcute sau amânate la nesfârşit. De exemplu, sunt acele decizii ale CCR prin care a fost modificată mai ales legislaţia penală, dar nu numai. Au fost foarte multe decizii pe Codul penal, pe Codul de procedură penală. Legea nu a fost pusă în acord cu deciziile Curţii. Unii judecători ţin seama de deciziile Curţii, alţii nu ţin. S-a încercat de multe ori să se facă această modificare, dar unii în loc să facă ce spuneau că vreau să facă, adică să pună de acord legislaţia cu deciziile Curţii, au încercat să-şi introducă ideile lor în Codul penal sau Codul de procedură penală. Românii sunt un popor mai inventiv şi parlamentarii noştri vor profita întotdeauna de aceste ocazii să mai introducă floricele pe acolo. Pe la alte popoare dacă îi spune 'fă aşa', face aşa. Românul nu face aşa. Dar, sigur ar trebui să ţinem seama, pentru că ne-am angajat să respectăm cu bună credinţă toate angajamentele internaţionale. Este şi text în Constituţie, articolul 11, cine vrea poate să-l citească", a afirmat fostul preşedinte CCR.

Întrebat dacă recomandările MCV au fost respectate până acum de România, Zegrean a răspuns: "Depinde, de la caz la caz. Nu prea s-au respectat. Sau nu în măsura în care s-a dorit de către cei care întocmesc rapoartele astea."

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img