joi, 28 martie, 2024

Australia lovita din nou: Dupa canicula, sezonul musonic a venit cu inundatii in nord-estul continentului

Distribuie:

Publicat:

Ploile torențiale au provocat inundații ce se produc "o dată la un secol" în nord-estul Australiei, mii de persoane fiind nevoite să-și abandoneze locuințele, au anunțat autoritățile locale, avertizând că precipitațiile vor continua și în zilele următoare, informează cotidianul The Telegraph, mediafax.

Regiunea tropicală din nordul Australiei primește precipitații abundente în timpul sezonului musonic umed din această perioadă a anului, dar cantitatea de ploaie înregistrată anul acesta este cu mult peste nivelurile obișnuite.

Mii de locuitori din orașul Townsville, statul Queensland, au rămas fără electricitate, iar drumurile de acces spre localitate au fost inundate.

Până la 20.000 de imobile sunt în pericol de a fi inundate dacă ploile continuă și în zilele următoare.

Annastacia Palaszczuk, premierul statului Queensland, a declarat că vremea de acum nu este "un eveniment care se produce o dată la 20 de ani, este unul la 100 de ani".

Nivelul precipitațiilor căzute în câteva zile în unele zone se apropie de cantitatea totală de precipitații pe întreg anul.

În orașul Ingham, la nord de Townsville, în doar 24 de ore s-au înregistrat 506 mm de ploaie, dintre care 145 mm în doar o oră, a declarat un reprezentant al Biroului de Meteorologie din Australia.

În timp ce nordul Australiei ce confruntă cu ploi neobișnuit de abundente, sudul țării a fost afectat de un val de caniculă și secetă prelungită, în unele zone mercurul în termometre urcând până la 35 grade în cursul nopții, aceasta fiind cea mai ridicată temperatură minimă înregistrată vreodată în Australia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img