joi, 25 aprilie, 2024

Autoritatile judetene adopta masuri preventive pentru un eventual focar de pesta porcina

Distribuie:

Publicat:

Astazi a avut loc sedinta Comitetului Judetean Antiepizootic, convocata in urma confirmarii, in judetul Satu Mare a primului focar de pesta porcina africana. 

“S-a solicitat primarilor din judet activarea Unitatilor Locale de Sprijin pentru a asigura interventia rapida in caz de necesitate, ca si actualizarea componentei acestora. S-a solicitat, de asemenea, identificarea unor terenuri care sa poata fi utilizate pentru eventuala ingropare a cadavrelor provenite de la animale moarte sau eutanasiate, ca si actualizarea stocurilor locale de materiale si dezinfectanti. Pana la eliminarea riscului de aparitie si difuzare a pestei porcine africane in judetul Iasi, achizitionarea de porcine de catre populatie va putea fi facuta numai din exploatatii cu status de sanatate cunoscut si certificat, iar circulatia persoanelor straine in zona adaposturilor unde sunt crescute porcine va fi limitata”, a declarat prefectul Marian Serbescu.

In perioada imediat urmatoare, vor fi desfasurate actiuni specifice de supraveghere in comunele riverane Prutului, ca si in fondurile de vanatoare din apropierea frontierei, dat fiind faptul ca exista posibilitatea traversarii acestuia de catre porci mistreti proveniti din Republica Moldova. In tara vecina au fost identificate in cursul acestui an doua focare de pesta porcina africana, in raioanele Edinet si Soroca, ambele fiind lichidate. Boala nu se transmite de la animale la om, dar produce in cazul suinelor un procent de morbiditate si mortalitate foarte ridicat, costurile cu eradicarea si restrictiile impuse comertului ducand la pierderi economice semnificative.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img