sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Avantajele si dezavantajele postului: care sunt riscurile

Distribuie:

Publicat:

Oamenii au diferite motive pentru a posti temporar, de exemplu pentru a slabi, deoarece cred ca este bine pentru sanatate sau pentru ca le recomanda religia pe care o practica. Postul are multe avantaje, dar nu este lipsit de riscuri, scrie site-ul passionsante.be, citat de Agerpres.

Cercetari efectuate pe animale si pe oameni (in ultimul caz rezultatele sunt totusi mai putin clare, noteaza Agerpres) arata ca un consum mai mic de calorii (cu 30%-40% mai putin decat aportul energetic normal) scade riscul bolilor asociate cu imbatranirea (cum ar fi dementa), precum si, probabil, pe cel de cancer, crescand in acelasi timp speranta de viata. Este unul dintre avantajele semnalate ale postului.

Apoi, un post periodic ar scadea nivelul glucozei (zaharului) in sange: sensibilitatea corpului la insulina s-ar imbunatati, iar omul ar avea nevoie de mai putina insulina, lucru care ar duce la scaderea riscului de obezitate si de diabet.

Un post de cateva zile ar putea provoca o scadere a trigliceridelor si a colesterolului din sange, avand un efect benefic asupra bolilor cardiovasculare. In plus, ar putea fi favorizata producerea de noi celule susa, ceea ce asigura intarirea sistemul imunitar.

Si postul pentru a da jos kilogramele este destul de des intalnit. Un regim hipocaloric (in cadrul caruia se consuma doar inlocuitori alimentari speciali un anumit timp) sau un regim cu lichide permite o scadere in greutate considerabila in timp foarte scurt.

Este, totusi, foarte dificil de pastrat greutatea la care se ajunge dupa post. In majoritatea cazurilor, kilogramele pierdute revin cu repeziciune, adesea in numar mai mare decat inainte de regim.

Pierderea in greutate in timpul unui post se datoreaza in principal pierderii de apa din tesuturile musculare, cele adipoase (grasime) ramanand in mare parte intacte. Este recomandabil ca o persoana care doreste sa slabeasca sa ceara sfatul unui medic sau al unui dietetician.

Unii tin post si pentru detoxifiere. Conceptul de post pentru purificare sau detoxifiere nu este nou si a fost utilizat multa vreme in medicina alternativa, iar acum este la moda. Potrivit adeptilor lui, regimul este important pentru curatarea corpului de toate toxinele produse, ingerate sau absorbite din mediu, care ar ameninta sanatatea fizica si mentala. Curele de detoxifiere, cel mai des sub forma de sucuri de fructe si ceaiuri, se tin pentru purificarea corpului, eliminarea toxinelor, furnizarea de energie si imbunatatirea sanatatii generale. Nu exista totusi prea multe dovezi stiintifice in acest sens, precizeaza Agerpres.

In plus, corpul elimina in mare parte toxinele prin ficat si rinichi. Detoxifierea prin intermediul unei cure de sucuri de fructe timp de doua sau trei zile nu poate face rau in cazul unor persoane sanatoase, insa cure mai lungi pot provoca unele schimbari metabolice si duce la degradare musculara.

Detoxifierea nu este deloc recomandata persoanelor care au anumite probleme de sanatate, mai ales la ficat si rinichi, diabet sau tulburari cardiovasculare.

Printre riscurile la care se supun cei care tin posturi periodice se numara provocarea unor carente alimentare, mai ales in vitamine si minerale (calciu). Dupa cateva zile, postul poate declansa tot felul de simptome, ca dureri de cap, rau la stomac, constipatie, ameteli, greata, palpitatii, oboseala, tulburari ale somnului, iritabilitate, pierderi de memorie etc. Durerile de stomac se pot agrava, iar cei care au dureri de cap observa inmultirea acestor neplaceri.

Pe termen mai lung se pot dezvolta calculi biliari si probleme cardiace (cum ar fi tulburari de ritm cardiac), renale, anemie etc.

Daca dureaza mai mult de cateva zile, postul poate duce la o slabire a sistemului imunitar si la o sensibilizare fata de infectii.

Postul poate provoca o severa scadere a nivelului de zahar din sange (hipoglicemie), ceea ce poate duce la complicatii grave, mai ales la diabetici.

In cazul femeilor insarcinate, postul tinut in primul trimestru de sarcina poate avea un efect negativ asupra copilului, cum ar fi o greutate mai mica la nastere, un risc mai mare de handicap mental sau o scadere a performantelor de invatare.

Pacientii care trebuie sa ia medicamente si care postesc pot avea tendinta sa sara o doza sau sa o amane, lucru care poate scadea sau, dimpotriva, intari efectul medicamentelor. Cine doreste sa tina post trebuie sa anunte intotdeauna medicul, pentru ca acesta sa ii faca recomandarile necesare.

Postul trebuie evitat cu orice pret in anumite situatii, cum ar fi in timpul sarcinii si al alaptarii, la copii, la persoanele in varsta, la cele care sufera de o boala cronica (cardiovasculara, renala, de ficat, diabet etc.) si la persoanele cu tulburari alimentare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img