sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Aventura de-o iarnă a unei vaci domestice într-o turmă de bizoni FOTO

Distribuie:

Publicat:

O vacă domestică a surprins naturaliştii polonezi. Animalul a fugit de la o fermă, toamna trecută, şi a ajuns într-o turmă de bizoni sălbatici, din pădurea Bialowieza.

. Vaca domestică „a ales libertatea“, fugind de la o fermă înainte de venirea iernii şi a fost văzută într-o turmă de circa 50 de bizoni, în pădurea de la frontiera cu Belarus, potrivit TVN24, citat de BBC.  

Ornitologul Adam Zbyryt a fost primul care a observat vaca din turma de bizoni. „Nu este neobişnuit să vezi bizoni lângă pădurea Bialowieza, dar un anume animal mi-a atras atenţia, cu culoare brun-deschisă, diferită de restul cirezii de bizoni, care sunt maro închis“, a declarat acesta.   Crezând iniţial că în rasa bizonilor s-a produs o mutaţie, a văzut apoi, cu ajutorul unui binoclu, că animalul era de fapt o vacă Limousin – o rasă franceză populară în Polonia.    Tânărul animal părea sănătos, neameninţat de animalele sălbatice. Naturaliştii au presupus că se va întoarce înapoi la păşune odată ce iarna va deveni mai aspră. Cu toate astea, biologul Rafal Kowalczyk a zărit din nou animalul, după o săptămână, încă aparent sănătos şi ţinând pasul cu turma.

  Dr. Kowalczyk a declarat pentru TVN24 că este prima dată când vede o vacă care se alătură unei turme de bizoni. „Nu este, însă, foarte integrată cu grupul, evidenţiindu-se rapid printre bizoni“.   El a adăugat că turma o salvase, probabil, de lupii care traversează marginile pădurii Bialowieza în timpul iernii.    Deşi vaca poate să nu fie în pericol, dr. Kowalczyk avertizează că ar putea reprezenta o ameninţare la adresa bizonilor. Prietenia neobişnuită ar putea duce la împerechere, ceea ce ar contamina populaţia vulnerabilă de aproximativ 600 de bizoni Bialowieza cu hibrizi.   „Un alt pericol este că hibrizii sunt mari, iar vaca ar putea muri dând naştere“, a spus biologul.  Vita domestică este încă prea tânără pentru a se reproduce, dar se pare că aventura ei de iarnă trebuie să se termine înainte de venirea primăverii, pentru binele ei. 

sursa: adevarul.ro

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img