marți, 16 aprilie, 2024

Averea secreta a lui Cristian Stanciu, liderul consilierilor judeteni PSD Iasi: Proprietati impresionante cumparate in conditii scandaloase – FACSIMIL

Distribuie:

Publicat:

Liderul consilierilor judeteni PSD face achizitii imobiliare pe banda rulanta si a ajuns sa detina numeroase spatii si cladiri valoroase din Iasi • Achizitia acestor bunuri imobiliare, multe dintre ele aflate in domeniul public al Municipiului Iasi, a fost facuta mai ales prin intermediul unor licitatii publice organizate in mod scandalos de personaje controversate • In vreme ce declaratia de avere a consilierului judetean PSD pare una imaculata, marea avere a clanului Stanciu este detinuta prin intermediul firmelor si fundatiilor controlate de acesta • Cele mai mari lovituri imobiliare au fost date in perioada in care fostul deputat Anghel Stanciu se afla in relatii apropiate cu liderii PSD

Liderul consilierilor judeteni PSD Iasi a facut o serie de achizitii imobiliare bomba in ultima perioada, iar asta naste mari semne de intrebare asupra averii reale pe care o detine Cristian Stanciu. Daca declaratia de avere a acestuia pare una imaculata pentru un candidat din partea PSD, in realitate, acesta detine prin intermediul firmelor si fundatiilor pe care le controleaza zeci de spatii comerciale, apartamente si cladiri importante din municipiul Iasi, dar si din tara.

Cele mai multe achizitii au fost facute in conditii cu totul si cu totul scandaloase, la preturi cu mult mai mici fata de cele ale pietei, iar cele mai mari bombe imobiliare au fost date in perioada in care PSD, partidul de casa al clanului Stanciu, s-a aflat la putere.

Cea mai inalta cladire din centrul Iasului, in proprietatea familiei Stanciu

Celebra cladire Casa Modei, care se afla in centrul orasului, a ajuns in mainile familiei Stanciu in perioada 2010-2011. Mai multe etaje ale imobilului au fost cumparate prin intermediul Fundatiei Ecologice Green (FEG), apartinand familiei Stanciu, de la Societatea Cooperativa si Mestesugareasca de Gradul I Technoconf Iasi la preturi scandaloase pentru acea vreme.

Cladirea a fost vanduta pe bucati, Fundatia Ecologica Green cumparand trei etaje ale cladirii cu un pret mediu de circa 360 euro pe metru patrat dupa ce au fost facute mai multe contracte de vanzare-cumparare.

Prima data a ajuns in proprietatea FEG intreg spatiul comercial central compus din 10 incaperi cu suprafata de 225 mp, aflat pe Bulevardul Sefan cel Mare si Sfant nr. 11-12, mai precis etajul 6 al Casei Modei. Imobilul a trecut din proprietatea Societatii Arta Iasi SCM GR. I in cea a fundatiei controlate de clanul Stanciu pentru suma de 200.000 euro.

Etajul unu din aceeasi cladire-simbol din centrul Iasului a fos cedat in proportie de aproape trei sferturi catre FEG pentru suma de 81.000 euro in anul 2011, in baza contractului de vanzare-cumparare 3283 din 5 iulie 2015. Totodata, si etajul 7 al Casei Modei a fost cumparat de FEG cu suma de 110.000 euro. Pentru nivelele 1 si 2, intre FEG si SCM Gradul I ARTA a fost incheiat un antecontract de vanzare-cumparare care s-a derulat pe parcursul mai multor ani.

Cooperatia care a vandut Casa Modei, fosta ATCOM, a fost condusa o buna perioada de timp de Radu Jianu. Acesta este unul dintre cei care a facut avere din vanzarea spatiilor cooperatiei. In jurul anului 2000, ATCOM detinea in Iasi 50 de spatii comerciale in centrul municipiului. Spatiile au fost vandute ulterior in bataie de joc, la preturi de nimic, unor prieteni sau parteneri de afaceri de-ai lui Radu Jianu. Pentru fiecare spatiu comercial vandut, s-a organizat un soi de licitatie, dar culmea, de fiecare data se prezenta un singur ofertant.

Hotarari judecatoresti si mosteniri suspecte

Prin intermediul SC Metcons TOP SRL, famila Stanciu detine mai multe parcele de teren pe strada Palat nr. 66 din centrul Iasului. Spre exemplu, o suprafata de 166 mp a fost dobandita prin "partaj voluntar cu dezmebrare", dupa cum se mentioneaza in autorizatia nr. 9297 din 26.11.2014. Tot prin Metcons Top SRL a fost castigata o suprafata de teren intravilan de 454 mp pe aceeasi strada Palat nr. 66 printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Irina Stanciu, sotia fostului deputat PSD Anghel Stanciu, tatal lui Cristian Stanciu, primise pe strada Palat nr. 66, in conditii suspecte, o suprafata de 500 mp drept donatie, iar la finalul anului 2014, aceasta a fost vanduta catre firma SC Laser Com SRL Iasi. Aceasta firma este controlata de sotii Gabriel si Letitia Popa, finii lui Gheorghe Nichita. Fiind vorba despre mai multi mostenitori in cazul terenului din strada Palat 66, familia Stanciu a facut demersuri pentru a cumpara drepturile de proprietate ale acestora pana in momentul in care s-a vazut proprietar pe imobil.

O alta firma controlata de familia Stanciu, Top Consult SRL, detine terenul intravilan in suprafata de 255 mp, aflat in strada Carpati din centrul orasului. Imobilul aflat pana atunci in proprietatea municipiului Iasi a fost castigat la o licitatie suspecta pentru suma de 188.000 lei, fara TVA. De precizat faptul ca la licitatia pentru spatiul respectiv au participat FEG si SC Top Consult SRL, ambele controlate de familia Stanciu.
Top Consult detine inclusiv un spatiu in soseaua Pacurari nr. 71, care a fost scos la licitatie publica cu strigare, licitatie scandaloasa, in cadrul careia au participat firmele Top Consult SRL si Metcons Top SRL, tot firme controlate de familia ex-deputatului Anghel Stanciu si fiului acestuia, consilierul PSD Cristian Stanciu.

Un alt imobil aflat in soseaua Pacurari nr. 51 care a fost scos la licitatie a fost adjudecat de firmele lui Cristian Stanciu dupa ce mai multe dintre acestea au participat la licitatie, printre care Top Consult SRL, FEG sau World Wide Consulting, aceasta din urma fiind controlata de o angajata a FEG, si anume Daniela Danila, o apropiata a familiei Stanciu.

 

Metoda scandaloasa prin care se fac afacerile imobiliare

Pe strada Vasile Lupu nr. 26-28, clanul Stanciu da o alta lovitura imobiliara in conditii cu totul scandaloase, prin intermediul FEG SRL si Metcons SRL, ambele controlate de familia Stanciu. Terenul a fost tranzactionat prin intermediul unei firme de apartament din Vaslui, si anume Mateo SRL, controlata de o anume Eugenia Andries Antoane, in schimbul sumei de 541.000 lei (vezi facsimil).

Aici, Fundatia Ecologica Green si Metcons SRL au solicitat eliberarea unei autorizatii pentru amenajarea unor spatii de cazare pentru studenti, asta tinand cont de faptul ca zona este acoperita de spatii de cazare. Dupa ce a luat autorizatia pe vremea fostului primar Gheorghe Nichita, cei de la FEG au demolat constructiile existente si au trecut la noi constructii.

Firma Metcons Top SRL are autorizatie de constructie valabila pana in 2018 pentru ridicarea unui camin de studenti. Pentru terenul achizitionat in 2011, cei de la FEG au scos o autorizatie de demolare, prin firma Metcons Top SRL, vizat fiind doar unul din imobile, mai precis casa veche, care avea doar parter. "Construire camin tineret prin demolare partiala constructie existenta conform PUZ aprobat prin HCL nr. 250/29.07.2011", se arata in adresa pusa de cei de la FEG langa cladire. Termenul de finalizare al constructiei a fost stabilit pana in vara anului 2018.

 

Numeroase cladiri si terenuri detinute prin intermediul firmelor si fundatiilor

Majoritatea terenurilor si spatiilor sunt detinute prin intermediul fundatiilor si firmelor controlate de clanul Stanciu. Spre exemplu, SC FEG SRL mai detine etajul I al cladirii de pe strada Cuza Voda nr. 1, in suprafata utila de 132 mp, dar si un apartament in Soseaua Nationala nr. 47, in suprafata de 45 mp, care a fost cumparat pentru suma de 105 mii lei de la Florin Urdea, un individ care apare des in cazul licitatiilor prin care se vand imobile executate silit. Apartamentul a apartinut in trecut unei batrane pe nume Mariana Onofriasa. Cristian Stanciu mai detine un teren de 9.999.39 mp pe care l-a primit mostenire de la parinti.
Mai mult, un teren intravilan situat in strada Vasile Lupu nr. 28 din Iasi, in suprafata de 184,71 mp, este intabulat drept proprietate pe firmele SC Metcons Top SRL si SC FEG SRL.

 

Ultima achizitie de 2,5 milioane euro

Ultimul tun imobiliar care l-a scos in vizor pe Cristian Stanciu a fost cumpararea Hotelului Astoria din centrul Iasului. Liderul consilierilor judeteni PSD Iasi a castigat hotelul la o licitatie publica contra sumei de 2,5 milioane de euro. "Da, cred ca am platit deja pentru hotel. Ce, asta e informatie de interes public, de va intereseaza?", a spus consilierul judetean Cristian Stanciu, cand a fost intrebat daca a platit suma de 2,5 milioane de euro pentru ultima sa achizitie imobiliara.

Pe langa Hotel Astoria, acesta a mai intrat in ultimele luni, prin diversi interpusi sau companii, in posesia Centrului de Afaceri Internationale, care a apartinut omului de afaceri Viorel Roman. FEG a platit pentru imobilul din centrul Iasului o suma de 170.000 de euro. Si cladirea fostei poste din Podu Ros a fost cumparata tot de familia Stanciu, precum si Hotel Studis, care a apartinut Universitatii "Petre Andrei", contra sumei de 1,8 milioane de lei.Toate aceste proprietati au fost cumparate cu bani cash de clanul Stanciu, iar la mijloc este vorba despre sume de multe milioane de euro.

In editiile urmatoare, reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI vor continua sa arate modul in care familia Stanciu a reusit in ultimii ani sa devina unul dintre cei mai mari proprietari imobiliari, dar si una dintre cele mai bogate familii din Iasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img