miercuri, 24 aprilie, 2024

Avertisment fara precedent! Donald Trump trebuie sa impiedice o tara care ar putea deveni o “putere hegemonica”

Distribuie:

Publicat:

China ar putea deveni "putere hegemonica" daca Statele Unite ale Americii nu vor reusi sa blocheze in urmatorii ani planurile Beijingului de a continua dezvoltarea tehnologica si financiara, precum si extinderea infrastructurii, avertizeaza fostul consilier prezidential american Steve Bannon, potrivit Mediafax.

"De la caderea Zidului Berlinului, de la mareata noastra victorie asupra ideologiei comuniste, am fost in vacanta din punct de vedere strategic, am ajuns la «sfarsitul istoriei», am actionat ca si cum am fi o hiperputere care nu mai are nicio preocupare", a declarat Steve Bannon, directorul general al publicatiei Breitbart News si fost consilier pentru Strategii Politice al presedintelui SUA, Donald Trump.

Intr-un discurs rostit la Institutul Gatestone din New York, Steve Bannon a remarcat recentele evolutii politice din China, referindu-se la ideile politice prezentate de presedintele Xi Jinping la Congresului Partidului Comunist chinez. De asemenea, fostul consilier prezidential american a adus in atentie un studiu realizat de Universitatea Brown care concluzioneaza ca, incepand din anul 2001, costurile razboiului global impotriva terorismului lansat de Statele Unite se ridica la 5.600 de miliarde de dolari.

"Acesta este modul in care se prabusesc marile puteri", a avertizat Steve Bannon, citat de site-ul Breitbart.com.

Expertul politic a catalogat drept "ingrijorator" discursul in care Xi Jinping a revendicat victoria modelului chinez asupra democratiei liberale occidentale. Potrivit discursului presedintelui Xi Jinping, "sistemul mercantilist, confucianist si autoritarist al Chinei este triumfator asupra modelului occidental de tip iudeo-crestin, liberal-democratic, cu economie de piata"; "a sustinut ca sistemul lor este mai bun, ca vor fi cautate modalitati de a-l imbunatati si a ne invinge", a observat Steve Bannon.

In opinia lui Steve Bannon, cele cinci obiective pe care China vrea sa le realizeze in urmatorii ani sunt:

1. Implementarea celei de-a cincea generatii a tehnologiei de telefonie mobila, numita "5G";
2. Extinderea Planului de infrastructura in domeniul transporturilor prin Asia Centrala, intre China si Orientul Mijlociu;
3. Planul 2025 – zece domenii industriale in care China vrea sa obtina dominatia pana in 2025, printre acestea numarandu-se robotizarea si inteligenta artificiala;
4. Conversia tuturor tranzactiilor petroliere in moneda Chinei, situatie care risca sa conduca la sfarsitul perioadei in care dolarul este moneda de rezerva, fortand Statele Unite sa inceapa sa achite datoria de 20.000 de miliarde de dolari;
5. Tehnologia financiara. In opinia lui Steve Bannon, instrumentul real care trebuie utilizat in criza nord-coreeana se refera la abilitatile de a deconecta tarile de la sistemul financiar global, de a sanctiona companiile si a izola bancile de pietele de capital. In cinci-zece ani, aceste capacitati risca sa dispara, anticipeaza el.

"Daca regimul din China va reusi sa realizeze aceste cinci obiective, castiga", atrage atentia Steve Bannon.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img