marți, 19 martie, 2024

Avertizare de la AmCham – O aministie fiscala fara un temei justificat creeaza un dezechilibru major si incurajeaza un comportament nesanatos

Distribuie:

Publicat:

Să aduci o amnistie fiscală prin care ierţi pe cineva de datorii, fără un temei justificat, creează un dezechilibru major şi încurajează un comportament nesănătos, a declarat, joi, preşedintele Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham România), Ionuţ Simion potrivit Agerpres.

"Să aduci o amnistie fiscală prin care să ierţi pe cineva de datorii înseamnă să nedreptăţeşti, fără să existe un temei justificat în baza căruia unii au plătit şi alţii nu, creează un dezechilibru major şi încurajează un comportament nesănătos. Dacă s-a dat o amnistie fiscală acum, înseamnă că se aşteaptă să se dea o amnistie fiscală şi mai târziu: "Hai să nu mai plătim!". Mediul de afaceri nu susţine amnistii fiscale decât în cazuri bine justificate, care au un sens economic şi stimulează comportamentul corect al contribuabililor şi nu oportunităţi. Am militat pentru amnistie în 2015. În contextul în care legea era contradictorie. Una spunea Codul fiscal, alta spuneau normele. Era nevoie de o punte de legătură. Cei care primeau 15 lei alocaţie trebuiau să plătească 500 de lei contribuţie la asigurări sociale de sănătate. Aceea era legea, plăteai la nivelul salariului minim. Acelea erau momente şi motive pentru care noi, mediul de afaceri, am susţinut necesitatea unei amnistii fiscale", a afirmat Simion. 

La începutul lunii iunie, ministrul Finanţelor Publice declara că proiectul restructurării financiare (amnistia fiscală) va fi prezentat public "săptămâna aceasta sau cea viitoare", fiind o măsură care trebuie luată cât mai rapid pentru a produce efecte în economie. 

"Restructurarea financiară, am promis şi da, este o măsură în care, la fel, eu cred foarte mult că va fi de foarte mare ajutor în economie. Este un proiect de act normativ deja, s-a lucrat la acesta, o să discutăm şi cu doamna preşedinte (preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu – n. r.) acum să vedem ce mai este de adus. Sunt mai multe variante. Au venit colegii cu fel de fel de propuneri foarte bune, interesante în acest sens. Noi am spus în luna mai că vom ieşi public să prezentăm proiectul, cel puţin. Va trebui să ieşim, dacă nu săptămâna acesta, săptămâna viitoare va trebui să ieşim să prezentăm public", a spus Teodorovici. 

Ministrul a afirmat că vor avea loc discuţii, că se va purta un dialog cu toţi cei interesaţi şi că măsura trebuie luată cât mai rapid pentru a produce efecte în economie, atât anul acesta, cât şi în cei care urmează, iar cu cât măsura este întârziată cu atât efectele în economie se vor simţi mai târziu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img