sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Aveti grija de unde va luati bilete de vacanta! Teapa trasa de o firma de turism din Iasi! Inspectorii de la Fisc au ridicat toate documentele. Paguba este importanta

Distribuie:

Publicat:

O firma de turism din Iasi a fost rascolita de inspectorii fiscali • In urma controalelor s-a descoperit un debit de peste 200 mii euro • Cel mai probabil, pe numele firmei va fi intocmita o sesizare penala • Reporterii BZI au luat legatura cu reprezentantii societatii care au negat existenta unui asemenea debit • "Nu stiu despre ce este vorba. Stiu ca la masa credala, Finantele au 38 mii lei. Nu inteleg, aproape 200 de mii de euro? S-a depus bilantul, s-a platit la stat, de unde este suma asta?", a declarat Cristinel Mihai Atasiei, unul dintre asociatii din firma Orient Lines Turism SRL

Inspectorii fiscali din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice (DGRFP) Iasi actioneaza fara mila. Cand au de recuperat sume datorate la bugetul de stat, angajatii Finantelor verifica si societatile aflate in insolventa ramase cu debite neplatite. In aceasta situatie se afla si o societate ieseana, ce are ca obiect de activitate "activitati ale tur-operatorilor".

Astfel, Orient Lines Turism SRL a fost identificata cu datorii la buget, existand suspiciunea ca administratorul societatii este implicat in activitati de evaziune fiscala. In urma unui raport de inspectie fiscala reiese ca pe numele societatii exista obligatii suplimentare in valoare de peste 1 milion de lei, adica 217 mii euro. Sumele provin din neplata TVA si a impozitului pe profit.

Din 2014, de cand firma nu mai functioneaza, nu a existat vreo intentie din partea administratorului de a plati datoriile. Cel mai probabil, reprezentantii DGRFP vor intocmi o sesizare penala ce va fi transmisa Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi.

Contactat telefonic, unul dintre asociatii din firma a precizat ca are cunostinta despre datori, dar care ar fi cu mult mai mici. "Nu stiu despre ce este vorba. Stiu ca la masa credala, Finantele au 38 mii lei. Nu inteleg, aproape 200 de mii de euro? S-a depus bilantul, s-a platit la stat, de unde este suma asta?", a declarat Cristinel Mihai Atasiei.

Conform datelor oficiale, in societatea mentionata mai apare ca asociat Dragos Razvan Adumitroaie, care a avut la un moment dat si calitatea de administrator. Aceleasi date furnizeaza si situatia financiara a firmei. In 2014, ultimul an de activitate, s-a inregistrat o cifra de afaceri de 816.653 lei, pierderi de 39.134 lei, datorii de 416.361 lei, cu un numar de patru angajati.

Au fost prinsi si tiganii

Nu demult, inspectorii fiscali au finalizat un raport privind activitatea unei societati din Lunca Cetatuii, comuna Ciurea, controlata de clanul tiganilor Stanescu. Inspectorii au gasit sume provenite din neplata TVA si a impozitului pe profit de aproape 6 milioane lei, adica 1,3 milioane euro. Si in acest caz, cel mai probabil, dosarul va ajunge pe masa procurorilor.

Societatea vizata se numeste Colect Industrial SRL si este administrata de catre Mihai Stanescu. Societatea cu obiect de activitate "intermedieri in comertul cu produse diverse" a activat doar doi ani, 2012 si 2013. In perioada amintita a avut o cifra de afaceri de 30 milioane lei, dar si datorii de 27 milioane lei.

Sute de milioane in urma inspectiilor

 Anul trecut, in ceea ce priveste activitatea de inspectie fiscala, la nivel de regiune au fost inregistrate 6.274 de controale. S-a stabilit o suma de 812 milioane lei, insemnand valoarea obligatiilor suplimentare observate de inspectorii fiscali. Cele mai multe nereguli se regasesc la capitolul TVA, unde a fost identificata suma de 480 milioane lei.

Pe locul doi se afla impozitul pe profit sau venit – 279 milioane lei, impozitul pe dividende – 7,96 milioane lei si altele. Domeniile cu risc ridicat la evaziune fiscala sunt constructiile si materialele de constructii – 156 milioane lei, producere si comercializare marfuri agroalimentare – 63 milioane lei, exploatare lemn – 30 milioane lei, transporturi – 20 milioane lei, producerea si comercializarea produselor energetice – 2,7 milioane lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img