marți, 19 martie, 2024

Avocatul Gabriel Biris: ‘Angajatii au fost nevoiti sa discute cu angajatorii pentru a le fi scazut salariul brut pentru a avea un salariu net mai mare’

Distribuie:

Publicat:

Prevederile OUG 114/ 2018 privind domeniul construcțiilor creează dificultăți în practică, printre care stimulentele salariale, unde, în unele cazuri, s-a ajuns în situația solicitării unui salariu brut mai mic pentru obținerea unui salariu net mai mare, informează Mediafax.

 

Gabriel Biriș, partener fondator al societății Biriș Goran şi fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a prezentat, în cadrul evenimentului SEE Property Forum, impactul real pe care OUG 114 îl are asupra companiilor. Printre stimulentele enunțate de fostul secretar se numără scutirea de impozitul pe salariu și scutirea de contribuția la asigurările sociale de sănătate.

Cea mai semnificativă și impactantă condiție este obținerea, strict din activitățile de construcții, a cel puțin 80% din cifra de afaceri a firmei. Dat fiind caracterul sezonier al activităților specifice sectorului construcțiilor, această condiție este greu de îndeplinit de majoritatea întreprinderilor. Din acest motiv, companiile care nu ating această performanță riscă să piardă forță de muncă în urma neacordării salariului brut minim de 3.000 de lei.

Biriș a prezentat și diferențele majore cauzate de stimulentele la nivelul salariului, pornind de la un salariu brut în valoare de 5.000 de lei care, fără stimulente, ar atinge valoarea netă de 2.925 de lei, iar, în urma scutirii de contribuțiile anterior menționate, acesta ar crește la 3.938 de lei. Cu toate acestea, Biriș a ridicat semne de întrebare cu privire la ceea ce ar presupune acest fapt în cazul salariilor mai mari de 30.000 de lei: „Pentru un salariu brut de 30.000 de lei, cel net ar fi echivalentul a 23.625 de lei, iar pentru un salariu brut de 31.000 de lei, salariul net ar fi 18.135 de lei. Această situație este puțin ciudată, am văzut cazuri în care angajații au fost nevoiți să discute cu angajatorii pentru a le fi scăzut salariul brut, pentru a avea un salariu net mai mare”, a explicat Gabriel Biriș.

În context, Biriș a abordat și problematica Pilonului II de pensii. „Pilonul II îmi pare a fi inamicul public al acestui Guvern, având în vedere toate măsurile luate împotriva acestuia, precum și înlăturarea totală a opțiunii angajaților sau a angajatorilor de a contribui la acesta, știind că Pilonul II este singura parte a pensiei care oferă certitudine. Pilonul I se află sub un mare semn de întrebare privitor la sustenabilitatea sa pe termen lung”, a spus avocatul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img