joi, 28 martie, 2024

Banca Raiffeisen se prabuseste! Investitorii sunt ingrijorati

Distribuie:

Publicat:

Actiunile Raiffeisen Bank International au scazut in dimineata zilei de marti cu pana la 10%, la scurt timp dupa ce s-a anuntat tranzactia prin care BNP Paribas va prelua operatiunile Raiffeisen din Polonia.

De asemenea, sanctiunile americane targetate impotriva Rusiei, care au prabusit bursa din Moscova la cele mai dure scaderi din ultimii patru ani, au lovit in plin Raiffeisen, care are operatiuni in plan local. 

Investitorii sunt ingirjorati cu privire la impactul noilor sanctiuni americane in business-ul Raiffeisen. ”Ingrijorarea este ca bancile din Rusia ar putea inregistra pierderi in portofoliul de creditare in lumina noilor sanctiuni”, a spus Roman Eisenschenk, director de vanzari la Kepler Cheuvreux din Vienna.

Un alt trader acitat de Reuters a spus ca operatiunile Raiffeisen din Rusia reprezinta aproximativ 9% din activele totale ale RBI.

In pofida ingrijorarii investitorilor, Raiffeisen sustine ca ”in acest moment, credem ca sanctiunile vor avea un impact minimal asupra Raiffeisen Bank International la nivel de grup”.

Anterior sanctiunilor, Raiffeisen avea in plan majorarea portofoliului de creditare, dupa ce in 2017 a crescut deja cu 13,6%. 

BNP Paribas, una dintre cele mai puternice banci europene, va cumpara business-ul Raiffeisen din Polonia, pentru 775 de milioane de euro, pentru a-si intari subsidiara proprie din tara est-europeana, scrie Marketwatch. 

Businessul bancar al Raiffeisen din Polonia, care va fi combinat cu business-ul local al BNP, va include Raiffeisen Bank Polska, mai putin divizia de credite ipotecare in valuta si alte active. BNP Paribas se asteapta ca deal-ul sa imbunatateasca castigurile per actiune cu aproximativ 1% pana in 2020.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img