joi, 28 martie, 2024

Barack Obama cere NATO sa sprijine Romania

Distribuie:

Publicat:

Presedintele american Barack Obama a cerut astazi tarilor NATO sa sporeasca bugetul destinat apararii, “sa sprijine aliatii din linia intai, Polonia, Romania si statele baltice” si sa raspunda totodata amenintarii de pe flancul sudic.

“Fiecare stat membru al NATO ar trebui sa-si aduca intreaga contributie la securitatea noastra comuna, cu un buget al apararii de 2% din PIB. Iar acest lucru nu se intampla intotdeauna”, a insistat Obama. El a avertizat totodata ca intentioneaza sa retransmita acest mesaj si la summitul NATO, care se va desfasura la inceputul lunii iulie la Varsovia.

Intr-un discurs sustinut in Germania, la Hanova, referindu-se la alocarile bugetare pentru aparare, liderul american le-a cerut omologilor europeni “sa-si asume responsabilitati” si sa nu cedeze ‘automultumirii’ in acest domeniu. Statele Unite isi critica adesea partenerii europeni ca se bazeaza prea mult pe Washington la capitolul militar. NATO solicita statelor membre sa aloce apararii cel putin 2% din PIB, dar numai cateva dintre cele 28 de tari respecta aceasta recomandare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img