vineri, 19 aprilie, 2024

Barbatii le transmit copiilor de patru ori mai multe mutatii genetice decat femeile

Distribuie:

Publicat:

Tatii transmit copiilor de patru ori mai multe mutatii genetice decat mamele. Aceste schimbari ale ADN-ului sunt cunoscute ca mutatii novo, iar specialistii considera ca sunt factorii care contribuie la dezvoltarea bolilor genetice din copilarie.

Specialisti au descoperit in urma analizarii barbatilor din Islanda ca tatii transmit o noua mutatie odata la opt luni, in timp ce in cazul mamelor acest lucru are loc o data la 3 ani. IFL Science noteaza ca majoritatea mutatiilor mostenite de copii provin din partea paterna si nu cea materna. 

In cadrul studiului publicat in revista Nature au fost analizati genomii a 14.000 de islandezi. Pe insula nordica se afla unul dintre cele mai mari laboratoare cu probe genetice a peste 150.000 de persoane . Prin intermediul probelor, specialistii au putut studia atat subiectii individual cat si pe parintiii acestora si chiar pe copii lor. 

Atunci cand oamenii creeaza celulele sexuale, fie ca este vorba despre ovul sau spermatozoid, apar greseli atunci cand ADN-ul este reprodus. Aceste mutatii de novo sunt schimbari ale codului genetic care apar in interiorul celulelor importante. Modificarile nu il afecteaza pe tata sau pe mama, dar s-ar putea manifesta in cazul copiilor. 

Barbatii transmit un numar mai mare de mutatii, in principal din cauza volumului mare de spermatozoizi produsi. De asemenea,  posibilitatea aparitiei mutatiilor creste deoarece barbatii, spre deosebire de femei, produc spermatozoizi pe tot parcursul vietii. Pe de alta parte, femeile se nasc cu un numar predefinit de ovule. 

Mutatiile nu sunt insa neaparat un lucru rau, deoarece micile variatii din genom sunt necesare pentru dezvoltarea populatiei, dar si pentru producerea evolutiei. Dar ociazional acestea pot duce la dezvoltarea bolilor, precum boala Tay-Sachs.

sursa: descopera.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img