joi, 28 martie, 2024

BARLAD:Cum falsificau militarii contractele de chirie!

Distribuie:

Publicat:

Procurorii militari au gasit 60 de contracte prin care mai multi militari incasau chirie, desi nu aveau acest drept • Cel care se ocupa de plata chiriilor catre militari avea un apartament pe care l-a inchiriat in mod fictiv mai multor persoane, pentru a obtine bani de la Unitatea Militara la care lucrau cu totii • Ieri, dosarul a fost trimis catre instanta de judecata

Ieri, procurorii de Parchetul de pe langa Tribunalul Militar Iasi au decis trimiterea in judecata a sase militari care au pus in aplicare un plan de a fura banii de la stat prin incheierea unor contracte de inchiriere fictive. Prejudiciul total descoperit de procurori este peste 130 mii lei. Cel care a avut initiativa de a fura banii prin contractele de chirie este plutonierul adjunct principal Mitica Apostu, secretarul comisiei de verificare a compensatiei pentru chiria militarilor.

Alaturi de acesta, au mai fost condamnati si Ionel Partenie, Ciprian Butnaru, Gheorghita Siminescu, Catalin Postolache si Liviu Comanici. Toti cei mentionati sunt angajati in cadrul Unitatii Militare 01411 Barlad. Practic, militarii incasau banii care li se cuveneau pe chirie, in conditiile in care legal nu ar fi avut posibilitatea sa incaseze chirie. Contractele de inchiriere erau fictive. Mitica Apostu, cel care a pus la cale toata aceasta poveste, primea cate 100 lei lunar de la fiecare militar care facea un asemenea contract fals. In total este vorba de 60 de contracte.

“Întelegerea dintre inculpatul plt. adj. princ. Apostu Mitica si ceilalti coinculpati militari s-a concretizat în falsificarea a 60 de înscrisuri (cele mai multe personal de catre primul inculpat), depunerea lor la unitate si la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru a-si produce efectele juridice, de regula la expirarea perioadei de un an pentru care erau încheiate. Dintre documentele falsificate, 20 reprezinta contracte de închiriere, încheiate pe de o parte în folosul coinculpatilor militari, beneficiari ai compensatiei pentru chirie, pe de alta parte în folosul inculpatului plt. adj. princ. Apostu Mitica, care pretindea si primea de la chiriasii fictivi câte 100 de lei lunar, sub pretextul ca reprezinta impozitul aferent contractelor respective”, au precizat ieri procurorii militari ieseni.

Inchiria fictiv altor militari apartamentul sau

Unul dintre apartamentele inchiriate fictiv de militarii implicati in acest dosar apartinea lui Mitica Apostu, iar restul apartineau unor rude de-ale sale. Procurorii mai sustin ca acesta nu a inregistrat la Finante mai multe dintre contracte, sau cele inregistrate aveau valori diminuate ale chiriei, pentru a nu plati impozite mari.

“Pe lânga contractele de închiriere, inculpatul plt. adj. princ. Apostu Mitica a mai completat în fals, atestând împrejurari nereale în continut, cât si în ce priveste semnaturile si alte înscrisuri pe care le-a depus la dosarele de acordare a compensatiei, respectiv la ANAF: 10 rapoarte prin care coinculpatii solicitau acordarea compensatiei pentru chirie, depuse în dosarele de acordarea compensatiei; 17 declaratii de venit aferente contractelor, depuse la ANAF; 1 act aditional de marire a cuantumului chiriei; 2 declaratii olografe. De asemenea, profitând de faptul ca membrii comisiilor de verificare a îndeplinirii compensatiei pentru chirie nu citeau documentele pe care le redacta inculpatul în baza atributiilor sale de secretar al comisiei si de lipsa de cunostinte juridice ale acestora, el a falsificat 2 procese verbale ale comisiilor de verificare a documentelor de acordarea a compensatiei”, au completat procurorii. A fost trimisa in judecata si Ortansa Gabu, o ruda de-a lui Mitica Apostu, pentru ca l-ar fi ajutat in toate aceste operatiuni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img