marți, 19 martie, 2024

BARLAD: Episcopul Husilor prezent la slujba de pomenire a profesorului DIDU CLAPON -FOTO

Distribuie:

Publicat:

In seara zilei de miercuri, 16 mai, Preasfintitul Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, a oficiat o slujba de pomenire la capataiul profesorului barladean Didu Clapon, membru onorific al Adunarii Eparhiale a Episcopiei Husilor.

In cuvantul adresat rudelor si celor prezenti, Preasfintia Sa a remarcat starea de frumusete sufleteasca ce l-a caracterizat pe domnul profesor Didu Clapon: „Domnul profesor, prin viata dumnealui, prin delicatetea si dragostea pentru frumos, a incercat sa devina el insusi frumos, sa oglindeasca frumosul in sufletul sau. Si cred ca a reusit!

 Intotdeauna avea aceasta nazuinta pentru frumos, iar noi, cand slujim frumosul, Il slujim pe Dumnezeu, pentru ca El este Frumusetea absoluta. (…)

Sunt convins ca domnul profesor a plecat la Domnul cu un proiect in suflet: a fost membru in Adunarea noastra Eparhiala in mai multe mandate, si chiar inainte de a pleca la Domnul a fost propus sa devina membru onorific al acestui for. Si pentru ca intentionam sa organizam ceva pentru copilasi de 1 iunie, dumnealui era foarte entuziasmat, dorea sa ofere creta pentru colorat si sa-i invete cum sa deseneze. Era atat de entuziasmat, spunand ca se va ocupa el de ei! Cu alte cuvinte, sufletul domnului profesor a plecat cu gandul la copilasi, la nevinovatie, la candoare.”

Slujba de inmormantare va avea loc astazi ,17 mai, dupa Sfanta Liturghie oficiata in cinstea Sarbatorii Inaltarii Domnului.

Unul dintre cei mai iubiti profesori din Barlad, Didu Clapon, s-a mutat la cele vesnice in dupa amiaza zilei de 14 mai 2018. S-a nascut la 15 martie 1947 in satul Plesani, comuna Calarasi, judetul Botosani, intr-o frumoasa familie cu cinci copii.
A finalizat scoala primara si gimanziala in comuna  natala, in 1965 a terminat Liceul de Muzica si Arte Plastice Octav Bancila din Iasi, iar in anul 1969 a absolvit Facultatea de Arte Plastice a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi. A avut o bogata activitate artistica, fiind remarcat la nivel national ca pictor, devenind si membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. A contribuit la redeschiderea Scolii de Muzica si Arte Plastice din Barlad.

In ce priveste activitatea didactica, a fost mentor pentru multi dintre elevii domniei sale, unii devenind arhitecti sau renumiti artisti plastici.

A spijinit si sustinut activitatea din cadrul Centrului Educational „Cetatea Sfantului Voievod Stefan cel Mare”, care functioneaza in cadrul Parohiei „Invierea Domnului si Sfanta Ecaterina”, din Barlad, numarandu-se intre membrii fondatori.

A sprijinit Biserica cu toata priceperea si daruirea, fiind membru, ani la rand, in Adunarea Eparhiala a Episcopiei Husilor, precum si membru in Adunarea Nationala Bisericeasca. La nivelul Protopopiatului Barlad, in ultimii opt ani, a fost membru in comisiile de evaluare a concursurilor organizate de Patriarhia Romana, pentru sectiunea  artistica: desen, pictura ori grafica.

A fost un model de pedagog, crestin si om pentru toti cei care l-au cunoscut!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img