vineri, 26 aprilie, 2024

BARLAD:EVADARE DIN FATA CALCULATORULUI- UN ATELIER CREATIV ESTE SOLUȚIA !

Distribuie:

Publicat:

Începând cu luna ianuarie a anului 2018, muzeul barladean  propune un gen de activităţi interactive, din sfera pedagogiei muzeale, denumite ateliere de lucru. Acestea se adresează atât celor mici, cât şi celor mari, având drept scop dezvoltarea abilităţilor şi dobândirea de noi informaţii, familiarizarea cu spaţiul muzeal şi, desigur, petrecerea timpului liber într-un mod cât mai plăcut.

În luna august, chiar dacă este vacanţă, institutia de cultura a pregatit două dintre aceste ateliere de lucru:” Personaje din lumea poveştilor” şi “Scrie creativ. Fabrica de poveşti”. Primul, desfăşurat sub îndrumarea directă a artistului plastic şi a profesorului Valentin Stoian, secondat de muzeograful Alina Butnaru, se adresează copiilor şi tinerilor. În cadrul acestui atelier, care durează două ore şi jumătate, participanţii vizionează o poveste, care nu depăşeşte ca durată 30 de minute, după care desenează un personaj sau mai multe, plasat/e într-un anume context.

​Al doilea – desfăşurat sub îndrumarea muzeografului Alina Butnaru – este destinat grupei de vârstă cuprinsă între 8 şi 12 ani. După ce li se explică paşii pe care trebuie să-i urmeze, copiii construiesc o poveste pe baza imaginilor date, iar la final îşi citesc propria creaţie sau a altui copil, prin inversarea foilor. Încercăm, pe cât posibil, să corectăm poveştile din punct de vedere gramatical şi stilistic, astfel încât copiii să deprindă formele de exprimare corectă în limba maternă.

​De asemenea, site-ul atelierelor de lucru – atelieredelucru.wordpress.com (care poate fi accesat şi de pe site-ul oficial al Muzeului “Vasile Pârvan”, Bârlad) prezintă imagini de la atelierele de lucru care s-au desfăşurat până în prezent şi oferă informaţii (la rubrica Anunţuri) despre atelierele ce vor fi realizate în viitor. Înscrierile şi detaliile le obţineţi sunând la numărul de telefon 0335/404747, de luni până vineri (între orele 8.00 – 16.00).   Persoană de contact: muzeograf Alina Butnaru.

Fiecare dintre cele patru ateliere de lucru – “Tehnica tradiţională a încondeierii ouălor”, “Personaje din lumea poveştilor”, “Cu faţa spre istorie”, “Scrie creativ. Fabrica de poveşti” – se desfăşoară pe tot parcursul anului (repetitiv), cu programare prealabilă, sub îndrumarea meşterului popular şi profesor Dan Horgan, artist plastic şi profesor Valentin Stoian, profesor Marcel Proca şi muzeograf Alina Butnaru, în funcţie de specificul atelierului de lucru. Materialele cu care se lucrează sunt puse la dispoziţia participanţilor de către instituţia noastră, iar lucrarea obţinută în cadrul atelierului este luată acasă (aşa cum se întâmplă la atelierul de lucru Tehnica încondeierii ouălor) sau rămâne la muzeu în vederea realizării unor expoziţii (atelierele de lucru “Personaje din lumea poveştilor”, “Cu faţa spre istorie”) ori a unei cărţi în format online (atelierul de lucru” Scrie creativ. Fabrica de poveşti”).

​Tehnica tradiţională a încondeierii ouălor este atelierul în cadrul căruia participanţii (de la 12 ani în sus) descoperă tainele încondeierii oului, parcurgând toate etapele, mai puţin pe cea a golirii oului. Întrucât ar dura prea mult, ouăle ce urmează a fi încondeiate sunt aduse deja golite de conţinut, meşterul popular Dan Horgan făcând o demonstraţie la începutul fiecărui atelier, pentru a se vedea cum se pregăteşte oul ce urmează a fi încondeiat. Se lucrează cu ceară de albine şi cu chişiţă (instrumentul cu care se trasează modelul) şi cu vopsea (roşie, neagră, galbenă). Atelierul se desfăşoară în două zile consecutive, câte două ore în fiecare zi, pentru a putea fi timp suficient în realizarea oului încondeiat şi, implicit în deprinderea tehnicii de încondeiere.

​“Cu faţa spre istorie” se adresează elevilor din clasa a VII-a până în clasa a XII-a. Prin intermediul acestui atelier elevii îşi pot aprofunda cunoştinţele în domeniul istoriei, ascultând explicaţiile oferite de domnul profesor de istorie Marcel Proca, urmărind fragmente dintr-un film documentar ce prezintă momente din viaţa soldaţilor din timpul Primul Război Mondial şi imagini cu scrisori şi cărţi poştale puse la dispoziţie în format electronic de muzeul nostru. O parte dintre participanţi, puşi în postura unui soldat aflat pe front, trebuie să conceapă un text adresat celor de acasă şi să-l scrie pe o carte poştală. Cealaltă parte a participanţilor formează comisia de cenzură, cu rol de supraveghere a corespondenţei trimisă de pe front de către militari.

​Așadar, tinerii au noi posibilităţi de petrecere a timpului liber , intr-un mod frumos si creativ.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img