joi, 25 aprilie, 2024

BARLAD: I-AU GASIT INTREBUINTAREA. VA RAMANE IN PARAGINA SAU VA SUFERI LUCRARI DE MODERNIZARE?

Distribuie:

Publicat:

Acum mai bine de 100 de ani era o cladire falnica si plina de maretie. Trecuta la categoria  „ monumentelor istorice” vechea scoala numarul 2 din Barlad a cunoscut si marire si decadere. Cu geamurile sparte si locuinta pentru persoanele fara adapost imobilul se degrada, treptat, sub ochii autoritatilor locale pierzandu-si din frumusetea arhitecturala.                                                                 

In ultima sedinta a Consiliului Local Municipal edilul Boros le-a inaintat consilierilor un proiect prin care , se incearca, salvarea acestuia. Cladirea urmeaza sa gazduiasca arhiva Spitalului de urgenta „Elena Beldiman” Barlad si sectia de carte pentru copii. Dar pana se va putea intampla acest lucru ar trebui prinsi in bugetul local bani pentru reconsolidarea ei. 
                                                                                                                                  
SCOS DE PE LISTA MONUMENTELOR ISTORICE IN 2012 SI LASATA IN PARAGINA.  
                                 

Din luna Septembrie 2013, Scoala Gimnaziala nr. 2 a primit denumirea de  „Vasile Parvan”- titulatura ce exprima omagiul adus marelui istoric si arheolog roman- a luat fiinta in urma cu 127 de ani, la 1 aprilie 1886 , sub numele Scoala Primara de Baieti nr. 6 Barlad.

1 octombrie 1892 – devine  Scoala Primara de Fete nr. 5 Barlad;

1912 – Se construieste  cladirea de tip SPIRU HARET in stil arhitectonic neoclasic in care scoala a functionat pana in iulie 2007. In 1964 primeste numele de  Scoala cu clasele I-VIII nr. 2 Barlad, pe care il pastreaza pana in 1992 cand se adauga si „Vasile Parvan” , un omagiu adus marelui istoric ce a fost elev al scolii  in clasele  primare.

De-a lungul timpului, institutia a avut un rol important in formarea generatiilor care i-au trecut pragul, din randul lor provenind numerosi specialisti si  multi oameni de valoare. Alaturi de marea personalitate, istoricul Vasile Parvan, al carui nume il poarta si il va purta, aici au invatat viitoare  cadre universitare, medici, profesori si ingineri cu care scoala se mandreste.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img