marți, 19 martie, 2024

BARLAD : „ NU AM VRUT SA FIU SOMER CU ACTE” – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Un mail trimis pe adresa redacției si câteva cuvinte despre o barladeanca – așa am facut cunoștință cu Bianca Uzun, adolescenta care a plecat din oras pentru a nu ajunge „ un șomer cu diploma” si care, acum, își face stagiul de practica intr-unul dintre cele mai mari spitale din Austria. Povestea româncei este asemănătoare, poate, cu a multor dintre noi.  

 „ Ai mei au divortat cand aveam eu 15 ani, mama a plecat la Braila cu sora mea, eu am ramas in Barladul meu ca sa merg la liceu, desi puteam sa invat si acolo. Mama m-a sustinut foarte mult si din greu in perioada liceului.Mi-am impus pur si simplu sa nu o dezamagesc pe ea si pe mine” ne mărturisește Bianca .

A urmat Liceul „Mihai Eminescu” si , cu un pic de supărare ne dezvăluie ca „  ar trebui sa cer despagubiri pentru papuci stricati in toate sezoanele. Pentru ca autobuzele erau mereu pline dar nici eu nu aveam bani de abonament. In Viena costa 1 Euro pe zi transportul pentru elevi/studenti.Si mergi cu orice.Aici copiii pot merge 24 de ore cu 200 de mijloace de transport. Nu înțeleg de ce la noi nu se poate” este o prima revolta la adresa sistemului.  

Barladeanca a studiat  la profilul Economic in liceu, pentru ca acolo mediile de admitere erau cele mai mari.Din pacate sau poate din fericire, nu a atras-o planul de conturi.       

 „Am avut si am in continuare o relatie foarte buna cu profesoara mea de limba romana care ma tot sustinea la olimpiade si din pacate am avut doar 2 ani de biologie/anatomie in liceu. Atunci mi-am dat seama ca mi se pare mai interesant corpul uman si functiile lui. In clasa a 10a mi-am dat seama ca Matematica nu e chiar punctul meu forte si ar trebui sa ma indrept spre lucruri palpabile si nu cifre. Si voiam sa studiez in strainatate pentru ca mi-a fost teama ca voi fi “somer cu diploma”. Si am incercat cu Erasmus ,sa aflu detalii despre studii in strainatate. Pentru Austria insa, care era mai aproape de casa trebuia limba germana. Asa ca am inceput meditatii pentru limba germana in particular, apoi am plecat si am continuat cursuri de limba acolo. Mi-au trebuit 3 ani pentru a ajunge la nivelul cerut pentru a studia, altfel nu se accepta. Am plecat in 2012 din Barlad. M-am casatorit in anul respectiv, cu Dima, un tehnician dentar, originar din Chisinau” își continua povestea Bianca.                    

DE LA „ MISS BOBOC”  LA BIBI.  

Primul an a fost groaznic, mergea la cursuri dimineata si cauta de munca dupa amiaza. Norocul ei , faptul ca știa doua limbi de circulație internațională. „ Vorbesc engleza si spaniola, asa am reusit sa gasesc posturi de Babysitting si sa ofer meditatii la limba spaniola. Nu imi placeau copii in mod deosebit cand eram acasa, dar cand am inceput sa lucrez aici cu cei mici, am stiut sigur ca vreau sa lucrez la Pediatrie. Azi nu imi lipsesc din geanta, servetele de sters nasucul, plasturi si desinfectant pentru manute. Am luat-o împreuna de la zero pentru ca amandoi nu aveam cunostinte de limba germana, o limba foarte grea de altfel. El nu putea lucra in domeniu ca astazi,eu nu aveam o meserie. Au fost doua momente cand am vrut sa ma intorc . La jumatate de an, dupa ce am plecat, pentru ca voiam sa merg la studii, nu sa raman doar Bibi, Babysitter si credeam ca nu voi reusi sa invat limba asta grea. Si al doilea a fost cand dorul de fetele mele m-a coplesit. Mama si sora mea au ramas acasa. Si sunt extrem de apropiata de ele.Mi-am zis ca o limba straina nu poate fi chiar o piedica si am mers asa inainte.M-am rugat foarte mult in perioada aceea, Dima al meu m-a sustinut foarte mult. Cred ca atunci m-am redescoperit pe mine ca om crestin” povestește tânăra.                                                                                       

„ EU VREAU SA LUCREZ CU OAMENI, SA INTRU IN CONTACT DIRECT CU CEI MICI”.     

Scolile normale ca cele de tip FEG din România  au fost desfiintate de curand in Austria si au introdus „Bachelor”, adica licenta, iar admiterea e doar permisa cu Bacalaureat. Scolarizarea dureaza 3 ani, cu posibilitatea specializarii sau a masterului  insemnand ori Terapie Intensiva, Pediatrie sau „Palliative Care”- adica ultima faza a bolii cand pacientii sunt in faza terminala. Pentru a lucra pe aceste sectii, e nevoie de specializare extra. Bianca Uzum este interesata de Pediatrie. „Vreau sa lucrez la Sectia de terapie intensiva – prematuri. Master e pentru cei care doresc sa ocupe locuri la birou, in spital sau profesori. Eu vreau sa lucrez cu oameni, sa intru in contact direct cu cei mici.  Cand voi termina voi fi asistent medical generalist cu focus pe documentatie si evaluare . Anii de practica au fost cei care au marcat-o. Vrând -nevrând se făceau in mintea eu conexiuni între sistemul sanitar românesc si cel german.                                                                                                           

 „ Prima data am fost intr-un azil de batrani. Doamne ajuta sa ajunga parintii nostri in asa azil. De lux. Batranii aveau piscina cu apa calda, restaurant in incinta si se organizau excursii grozave Am cunoscut o asistenta romanca acolo, Adina, era una dintre cele mai bune. Apoi am fost in “Göttlicher Heiland” unde m-am lovit de probleme legate de faptul ca sunt romanca dar in ceea ce priveste igiena nu se poate compara. De la masa pe care o primesc pacientii, pana la modul in care folosim produsele, fie ele pensete, tampoane sau manusi.Urmatorul a fost un centru de integrare pentru tineri cu dizabilitati, a fost o experienta ” once in a lifetime”. Acolo, am invins teama de a lucra cu oameni care au un handicap fizic si psihic de grad inalt. Am fost si in Hanusch si in AKH – e cel mai mare spital din Austria si unul dintre cele mai mari din Europa.M-am pierdut de fiecare data in el si probabil ma voi pierde iar când voi merge pe sectia de Neonatologie-Prematuri cu Risc Ridicat. Acum sunt mândra de mine. Am predat lucrarea de licenta , prima, aici scriem doua. Am avut o tema grozava, sunt atat de mandra de lucrarea aceea. „Metoda Kangaroo la prematuri”, e o metoda foarte putin recunoscuta dar cu beneficii atat de mari. Am zis ca voi deveni ambasadoarea metodei si ma intorc sa o promovez .Uite asta as face in Barlad, as insista pe metode atat de simple dar atat de benefice pentru mamici si copii. Ca nu doar odata am auzit prietene care nu vor sa nasca la Barlad, ca le mor bebelusii. Uite asta imi place la studiul meu aici si iata diferentele mari : faci practica in mai multe locuri, vezi mai multe, te decizi unde vrei  sa iti dai toata silinta si se focuseaza chiar pe ingrijirea pacientilor cat mai putin invaziv. Exista specializare pentru Aromaterapie si se fac cursuri pentru personal ca sa nu isi distruga spatele, ridicand sau facand transferul incorect al pacientilor imobili din pat in scaun, de exemplu .Aici , tu ca si “sora medicala” ești de o  importanta majora. Tu faci oamenii bine! E grozav sa iti petreci pauza de masa, cu mancare asigurata de spital si mancare delicioasa, in aceeasi incapere cu doctorul de garda, cu chirurgul care abia a iesit din operatie sau cu anestezistul care vine sa ia o banana si sa te intrebe ce studiezi” ne dezvăluie barladeanca doar câteva exemple care fac diferența între România si Austria.                                       

„VREAU SA PRIMESC JOBUL MEU DE SUFLET”.                                                           

 Nu își dorește casa, mașina sau un cont mare in banca. Visul viitoarei asistente este un serviciu, in locul ei de suflet.
„Imi doresc sa termin cu bine, sunt in ultimul an si sa primesc jobul meu de suflet. O asistenta care a lucrat la neonatologie, tot prematuri, mi-a fost pacienta doua saptamani. Femeia aceea mi-a dat o motivatie grozava. Am intrebat-o cum a fost jobul ei si mi-a zis ca a fost groaznic de solicitant dar a fost cel mai frumos job din lume”. Ca orice roman a avut parte  si de experiențe neplăcute.     „ Au fost momente cand am simtit “tratament special” pentru ca sunt romanca. Cand gresesc cate un cuvant sau o expresie care suna bine in romana dar nu si in germana, le amintesc ca vorbesc doar de 4 ani. Nici romana noastra nu e usoara .Si au fost si momente cand m-am enervat si le-am zis in mod intentionat ca sunt din Romania, dintr-un orasel de nu se poate pronunta denumirea si nu, nu am venit sa lucrez in “puf” , ci sa am grija de copii”.

 „VINE ASTA DE LA VIENA”.                                                                                               

 Ca orice roman spera sa se întoarcă in orașul natal, măcar cat sa pună sau sa împărtășească din experienta căpătată in Austria si la Barlad. Dar lipsa relațiilor a făcut-o sa bată in retragere . „  As promova metoda asta chiar si in Barlad ( metoda Kangaro) la Maternitate, avand in vedere ca ne lipsesc atatea si conditiile sunt cum sunt, metoda asta e atat de simpla si efectiva. Nu costa nimic. Numai ca nu stiu daca as fi luata in serios, daca vin eu asa de nicaieri. Legaturile imi lipsesc si nu le-am pastrat. Ma tem sa nu vin eu cu prea multe cunostinte pe care nu le pot pune in practica, la noi. Stiti cum e, vine asta de la  Viena”.

 Si diferențele  nu se opresc aici.„Eu imi platesc taxele, iau examenele, ei ma trimit in practica. Asta e un minus de exemplu. Lucrez ca orice alta asistenta. Dar nu primesc bani. 40 ore pe saptamana, full time, schimburi de noapte.
 Ce înseamnă orașul  natal pentru ea?

„ Când spun Barlad imi vine in minte ciresul din fata geamului unde am crescut, miros de tei, miros pe care nu l-am mai simtit nicaieri si casa”-  amintiri pe care nimeni nu are cum sa i le ia dar nici sa le regăsească printre străini.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img