marți, 19 martie, 2024

Barlad : O LECTIE DESPRE BUNATATE SI IMPLICARE

Distribuie:

Publicat:

@Parintele Nicolae Steinhardt spunea ” Nimic nu poate inlocui si suplini nitica bunatate sufleteasca, nitica bunavointa, toleranta, intelegere. Bunatatea sufleteasca nu-i o virtute subtila si rafinata, e un atribut de baza al fiintei omenesti si totodata un atribut al culturii”.

Daca am tine cont de sfaturile parintelui fiecare dintre noi ar fi mai bun. Si totusi, in aceasta lume, nebuna si complicata sunt persoane care se gandesc si la altii. Este vorba de o barladeanca, Viviana Vivi, care incearca sa le ofere celor fara un acoperis un dram de bucurie. Doamna a lansat in spatiul virtual o invitatie ,tuturor,  celor care pot darui din putinul lor celor care nu mai au nimic.      
       
 ” Dragi barladeni.Stiu ca multi dintre Dumneavostra nu sunt la curent cu faptul ca Primaria orasului nostru a deschis la inceputul lunii Decembrie un adapost pentru oamenii strazii.Nici eu nu am stiut pana saptamana trecuta .

Adapostul se afla in fosta cladire a spitalului de dermatologie,la Toma Dascalasu,cine e din Barlad stie.
Personal m-am dus sa vad cum as putea sa-i ajut.Am gasit acolo 20 de suflete care se adapostesc pe timp de noapte ,dupa ora 18 iar ziua,daca nu e foarte ger,parasesc adapostul si se intorc din nou seara.

Primaria le-a pus la dispozitie cateva camere bine incalzite,luminate si apa calda.Deja e primul pas.Prin bunavointa unei asociatii non profit au primit 2 chiuvete,un frigider,un aragaz si o masina de spalat rufe.Masa de seara,singura pe care ei o primesc,le-a fost asigurata zi de zi de un preot inimos care are parohia aproape de orasul nostru,iar seara cand se intoarce acasa le aduce de mancare.

Acolo nu au posibilitatea de a gati,nu exista autorizatie,spatiu,personal,si altele.

Am reusit sa cooptez inca 4 barladeni inimosi care s-au oferit sa ma ajute sa-i ajutam.

Am primit niste bani de la cei plecati la munca in Italia si am primit de asemenea mancare,bani si lucruri de la alte doua persoane din orasul nostru.

Cu sumele ,nu foarte mari, stranse am reusit sa le cumparam ghete si cizme la toate cele 20 de persoane de acolo.Le-am cumparat sosete groase,sapunuri,geluri de dus,bureti de baie,detergenti pentru curatenie ,o oala pentru preparat ceaiul,un fund de bucatarie,cutit,un termos,farfurii si tacamuri de unica folosinta,pahare,servete de bucatarie si alte lucruri de stricta necesitate.

Magazinul Berlin ne-a ajutat cu niste mancare,pe care am reusit s-o preparam in Restaurantul Alona ,cu bunavointa doamnei Lacramioara Menciu.

Adapostul va fi deschis doar pe timpul iernii,deci inca 2 luni de acum incolo.Problema este masa de seara.Rugamintea mea catre voi,cei cu suflet mare ,este sa incercam sa le oferim masa asta,singura din zi.

Am avea nevoie de sume mici de bani sa putem cumpara carne si legume si de asemenea de persoane care pot gati acasa la ele o oala de mancare pt 20 de oameni.Eu,cu masina personala,ma ofer sa vin sa transport mancarea si sa va inapoiez recipientele.Sau le puteti cumpara dvs produsele si sa le duceti personal.
Persoanele care pot si vor sa ajute,le rog sa ma contacteze in privat,cu un mesaj pe facebook pt mai multe amanunte.

Chiar daca a trecut Craciunul,putem fi mai buni si in timpul anului.
Pentru fapte frumoase nu exista un timp anume.

Stiu ca printre dumneavoastra,cei care cititi acum aceste randuri se afla persoane care vor participa cu ceea ce pot.

Nu trebuie sa fim bogati ca sa putem darui .Trebuie doar sa fim oameni si sa-i ajutam pe cei mai putin norocosi dintre noi,fara sa-i judecam.Au ajuns in situatia in care au ajuns,de cele mai multe ori,fara voia lor.Viata e al naibii de parsiva si in orice moment putem ajunge si noi-cei care acum avem o casa ,caldura,hrana,haine calduroase,familie- ca ei.

Primaria face tot ce poate,se vor organiza si ei mai bine,dar timpul trece si au nevoie de ajutor,acei dezmosteniti ai sortii.

Haideti sa-i ajutam si sa le incalzim pt iarna asta sufletul si trupul.

Sa le aducem un zambet pe fata si un castron cald intre mainile amortite de frig .

Va multumesc din tot sufletul si sper ca, daca macar un singur OM din toti cei care ati citit ceea ce am scris ma veti contacta si ii veti ajuta,inseamna ca efortul meu nu a fost in zadar.

Sa aveti parte de multa pace si sanatate oameni buni si frumosi,si daruiti din putinul vostru si altora care nu mai au nimic.

Impreuna putem face un pic,lumea mai buna” scrie inimoasa doamna. Mesajul dumneaei a rezonat pe lungimea de unde a altor suflete inimoase care au donat, au facut de mancare si au incercat sa le faca zilele mai frumoase celor batuti de soarta. Daca si dumneavoastra doriti sa-i ajutati contactati-o prin intermediul retelei de socializare pe Viviana Vivi.                                                               

” Bunatatea este limbajul pe care surdul il poate auzi si orbul il poate vedea ” spunea Mark Twain. Incercati sa fiti buni chiar daca si viata dumneavoastra nu pare ca din filme, dar ganditi-va cat de norocosi sunteti caci aveti o casa, o familie care va iubeste si va asteapta . Pe ei nu ii asteapta si nu ii doreste nimeni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img