marți, 19 martie, 2024

BARLAD: POFTITI LA MUZEU

Distribuie:

Publicat:

Sambata, 21 octombrie, de la ora 11.00, iubitorii de frumos sunt asteptati la vernisajul unei expozitii deosebite in care protagonisti vor fi doi artisti de exceptie, membrii aceleasi familii, insa cu  abordari  tehnice si tematice diferite. Este vorba de pictorii Costin si Lisandru Neamtu, doua personalitati care isi pun din plin amprenta pe devenirea artelor plastice romanesti.

„Costin Neamtu adept al claritatii imaginii, practicand un lirism retinut si mizand pe insinuarea subtila in ambient a rolului catharctic al peisajului, naturilor statice si chiar al portretelor inocente si inseninate, s-a impus de-a lungul anilor ca un excelent autor de lucrari destinate innobilarii interioarelor domestice. Tentat si de nonfigurativ, pictorul exploreaza uneori geometrii insolite si moduri aleatorii de structurare a imaginii; totul este insa subordonat efortului de a obtine o armonie cromatica in stare aproape desavarsita, fapt care, in cazul pastelului, devine o oportunitate cum nu se poate mai potrivita pentru a face risipa de imaginatie si de rafinament”.

Preocuparile principale il recomanda pe Lisandru Neamtu „ca fiind o natura complexa, sedusa cu masura de puterea imaginii (pictura sa are la baza structuri si elemente arhitecturale, cu conotatii preponderant decorative, iar prezenta umana este esentializata, sugerand o origine angelica), dar fascinata deopotriva si de intelesurile profunde, paradigmatice ale acesteia.

Tanarul membru al familiei Neamtu nu agreeaza insa ideea de a trai in umbra notorietatii parintilor sai. Opiniile lui sunt transante (“Nu cred ca e bine sa scrieti despre noi la gramada, cum se spune. Familia este un dat biologic si social, dar, ca artisti, noi nu putem fi tratati ca o familie, suntem cat se poate de diferiti.”.

Vizionand expozitia cu siguranta ne vom putea declara, de acord, sau nu, cu aceasta asertiune a tanarului pictor.

Vernisajul va avea loc in Sala “Vasile Palade”, de la sediul central al muzeului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img