vineri, 26 aprilie, 2024

BARLAD: S-A VOTAT NOUL PRET AL BILETELOR DE AUTOBUZ.

Distribuie:

Publicat:

In ultima sedinta de Consiliul Local, alesii barladeni au fost de acord cu majorarea tarifului la biletele de autobuz. Societatea care a castigat , anul trecut, licitatia privind transportul public in comun a depus un memoriu prin care motiveaza aceasta solicitare.Conform actelor depuse,  firma solicita aprobarea de catre consilierii locali a tarifului de transport la 1,50 lei/calatorie.  
                                                      
“SC Vertrantis SRL Barlad presteaza serviciul de transport public local de persoane in Barlad in baza contractului de delegare de gestiune nr. 10095/27 mai 2016. Tarifele pentru aceasta activitate se fundamenteaza pe baza cheltuielilor de exploatare, intretinere, reparatii, a amortismentelor aferente capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, a serviciilor externe efectuate de terti, cheltuieli cu munca vie, cheltuieli cu impozite si taxe, cheltuieli financiare si o cota redusa din profit. Toate aceste elemente de cheltuieli insumeaza costurile pe care operatorul economic trebuie sa le acopere din serviciile prestate catre beneficiarii transportului public local, altfel lucreaza in pierdere si societatea nu poate fi viabila din punct de vedere financiar, nici sa-si onoreze toate obligatiile fata de entitatile statului, furnizori si clienti. (…) In trei luni consecutive, iunie-august 2017, societatea a inregistrat pierderi strict din serviciul de transport public local. Fata de estimarile de la data ofertei, adica 4.424.641 de calatori platitori de bilete pe an, cu o medie de 368.720 pe luna, din situatia pe lunile iunie-august 2017, se vede ca numarul total de calatori cu bilet a fost de 718.440, ceea ce inseamna o medie lunara de 239.480, cu 35% mai putin decat estimarile de la data ofertei. De asemenea, salariul minim pe ecocomie a crescut cu 38% incepand cu 1 mai 2016, respectiv 1 iulie 2017, la care se adauga angajarea de personal suplimentar fata de schema de personal initiala”, se mentioneaza in memoriul tehnico-economic justificativ, atasat la adresa.Alte motive invocate de prestatorul de servicii sunt majorarea cheltuielilor cu carburantii, aparitia unor cheltuieli suplimentare neluate in calcul la data ofertei (comisionul de 3% perceput de banci la fiecare depunere), cresterea cursului euro, cresterea indicilor ROBOR si EURIBOR, cresterea pretului asigurarii CASCO de la 1.454 de lei/trimestru/autobuz la 1.480 de lei/trimestru/autobuz. Ca urmare, s-a ajuns la un tarif de 1,558 lei/calatorie (cu TVA). In schimb, adunarile facute de specialistii din cadrul  Primariei au dat un rezultat de 1,319 lei , aceasta fiind si suma propusa de initiatorul proiectului, Dumitru Boros.

Bineinteles ca au fost foarte multe intrebari adresate de consilierii social-democrati care au solicitat si alte documente , dar intr-un final s-a votat aceasta majorare. Asadar, incepand cu luna Noiembrie va intra in vigoare noul tarif. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img