vineri, 19 aprilie, 2024

BARLAD: “ TICHIE DE MĂRGĂRITAR”- CAMERA DE TERMOVIZIUNE DE 90.000 DE LEI

Distribuie:

Publicat:

Joi, 2 noiembrie 2017, într-o conferință de presă organizată de primarul Dumitru Boroș a fost prezentată camera de termoviziune achiționată de pe SEAP, în jurul căreia s-au născut controverse legate de preț dar și de perfomanțele supra-evaluate.

Specialiștii de la Serviciul pentru Situații de Urgență (SSU) din cadrul Primăriei Bârlad au prezentat în fața presei locale noua achiziție menită să-i ajute în cazurile extreme. Astfel că mult-mediatizata Cameră de Termoviziune  achiziționată de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru suma de 74 500 de lei (16 371 euro) a costat de fapt în jurul sumei de 90 de mii de lei (aproximativ 20 000 de euro), după cum a ținut să precizeze Adrian Trandafir – șeful SSU Bârlad.

DINCOLO ERA MAI IEFTIN…

Analizând diferența de preț (destul de mare) dintre suma prezentată pe SEAP și cea finală de achiziție, luând în calcul și suma inițială de 71 000 de lei (la prima încercare de achiziție din 29 noiembrie 2016, tranzacția fiind însă anulată din cauza indisponibilității pe stoc) am interogat în motoarele de căutare codul camerei de termoviziune și am ales primul rezultat din referințe. Surpriză sau nu, pe un site de specialitate (tot din SUA) – seawestern.com, găsim aceeași cameră de termoviziune, cu aceleași specificații – EVOLUTION 6000 PLUS TIC, la prețul de 9 850 de dolari. Găsim pe același site chiar și „sora mai tânără” a camerei care a ajuns la Bârlad, respectiv EVOLUTION 6000 XTREME TIC, preț de vânzare 13 500 de dolari americani.

Dincolo de speculațiile de pe holurile primăriei Bârlad, conform cărora de fapt, pe SEAP, unele dintre achiziții s-ar face doar de la „firmele de casă” sau în baza unui stimulent sub formă de bonus, rămâne întrebarea de ce camera respectivă a fost achiziționată la diferența de preț destul de mare față de cea comunicată inițial. Pe site-urile de specialitate din țara noastră, se găsesc camere de termoviziune apropiate ca performanță și la prețuri mult mai mici.

ÎNAPOI ÎN VIITOR: SE VEDE SAU NU SE VEDE PRINTRE DĂRÂMĂTURI !?

Cât despre perfomanțele camerei, prezentată în luna mai a acestui an, ca „una specială care are o rază de la 1 la 25 de metri chiar și prin darâmături”, după cum declara la momentul respectiv primarul D. Boroș, am aflat astăzi că de fapt: „sub dărâmături, direct printr-un perete gros, cei de la MSA (n.r. – fabricantul camerei) spun că nu s-a inventat (tehnologia) la momentul de față”, a explicat șeful SSU Bârlad.

Deci bârlădenii și toți locuitorii planetei pot sta liniștiți pentru moment, nu-i va spiona nimeni cu camera de temoviziune care filmează până la 25 de metri prin dărâmături, deci implicit și prin pereți. Cel puțin deocamdată.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img