marți, 19 martie, 2024

Basescu: Legea prin care se pot delega atributii ale primarilor, corecta

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca legea prin care se pot delega atributii ale primarilor este corecta, iar un edil va delega responsabilitatea in masura in care va avea incredere in aparatul sau, seful statului adaugand ca se reduce “spectacolul arestarilor”.

 Basescu a declarat, intr-o conferinta de presa la Cotroceni, raspunzand unei intrebari, ca in toate cele 20 de zile, plus cele trei zile in care a stat la Consiliul Legislativ, deci 23 de zile lucratoare, nu a existat nicio observatie cu privire la aceasta lege, nici de la Parchete si nici de la ANI. “Aceasta lege, inainte de promulgare, a facut obiectul unor discutii in randul consilierilor”, a mai spus Basescu, precizand ca el avea cea mai mare experienta in administratia locala, prin mandatele la Capitala.

“Am considerat ca promulgarea legii este corecta si ca legea este corecta”, a declarat Traian Basescu, adaugand: “Sigur, se reduce spectacolul, daca nu mai ai primari, presedinti de Consilii Judetene, din ce sa traim daca nu avem spectacolul arestarilor?”.

Seful statului a mentionat ca marea problema este cea a responsabilitatilor, pentru ca un primar va delega responsabilitate in masura in care va avea incredere in aparatul lui si a recunoscut ca, in calitate de primar general, a avut foarte multe plangeri penale, pe acte care vizau restituirea, fie de case, fie de terenuri. “Toata raspunderea era a primarului, pentru ca primarul semneaza documnentele de restituire, mai ales dupa ce a intrat Legea 10. (..) Nimeni nu chema pe altcineva, decat pe primar, sa dea declaratii (..) in conditiile in care aveai senzatia ca proprii tai functionari, stiind ca nu sunt responsabili si nimeni nu le face nimic, pentru ca scrie la lege ca primarul semneaza si raspunde, mergeau cu BMW-ul, iar primarul semna. Si erau functionari. Totul se aranja la nivelul functionarilor”, a comentat Traian Basescu.

Presedintele a mai povestit ca, in calitate de primar, dimineata, la intrarea in birou, “ti se puneau vreo doua teancuri, de nu te vezi dupa ele, cu autorizatii de construire, cu dispozitii de retrocedare, cu avize, care toate au in spate lucrul functionarilor, dar singurul care raspundea era primarul”.

El a mai spus ca nu s-a gasit niciodata formula de a fi reprezentat in instanta de cosilierii juridici ai Primariei, intotdeauna fiind obligat sa angajeze avocati. “Este adevarat, eu am venit in politica si cu ceva bani, si cu Audi 80, si cu apartament cu patru camere, dar sunt primari care vin in politica cu apartament cu doua camere, au castigat , nu au bani pentru avocati, in schimb, sunt tarati prin toate reclamatiile”, a mai spus Traian Basescu.

El a precizat ca “masura este corecta”, si “se face un transfer de responsabilitate exact catre cel care ii furnizeaza, primarului, dispozitia de restituire”. “Primarii risca sa fie victime sigure si cu acuzatii de coruptie, daca semneaza acte fara sa aiba un aparat perfect in ceea ce priveste semnatura pe care o dau, sa fie perfect acoperiti”, a afirmat presedintele, adaugand ca el a avut “bafta”, dar l-a costat foarte mult sa plateasca avocatii.

“Imaginati-va numai cate case s-au restituit pe Legea 10 in Bucuresti si cate plangeri penale am primit de la chiriasi care reclamau pur si simplu ca actele proprietarilor sunt false”, a afirmat Traian Basescu.

El a reiterat faptul ca este o masura corecta si a dat asigurari ca “vor fi primari care delega foarte mult si primari care vor delega foarte putin, in functie de experienta pe care o au si increderea in aparatul sau”. “Problema este daca vor fi suficienti viceprimari care sa isi asume, in numele primarului, responsabilitatea de a semna titluri de proprietate, pentru ca legea nu s-a modificat si responsabil este primarul, in Legea 251. Daca delega, transfera din responsabilitate, dar niciodata toata”, a spus el.

Presedintele a comentat si afirmatiile potrivit carora ceea ce nu au reusit in martea neagra, s-a facut acum, prin aceasta lege. “Nu, nimeni nu-i scuteste pe cei care au facut infractiuni, pana acum, de intalnirea cu procurorii DNA”, a spus Traian Basescu.

Seful statului s-a referit si la autorizatile de constructie, aratand ca a semnat foarte multe astfel de autorizatii, ca primar, pentru ca era o perioada de boom imobiliar. “Cand vedeti cadiri schimonosite, sa stiti ca primarul habar nu a avut cum arata, dar in comisia de urbanism, erau niste baieti care stiau exact si cum va arata, si cu cate etaje depaseste nivelul maxim din planul de urbanism general, si cu cate procente depaseste procentul de ocupare a terenului, si tot ei au dat autorizatii sa se faca cladiri cu multe etaje si fara garaje subterane. De ce nu ar semna arhitectul sef care vine si ii da autorizatia, la semnat, de ce nu si-ar asuma responsabilitatea?”, a mai comentat Basescu.

“Gandul” noteaza ca declaratia lui Basescu vine in contextul in care “la doua luni dupa ce si-au votat o superimunitate fata anchetele DNA si ANI, pe 11 februarie 2014, tot intr-o zi de marti, parlamentarii au aprobat modificarea legii administratiei publice cu efecte similare”.

“Legea a fost in asa fel modificata incat sefii de Consilii Judetene si primarii nu vor mai putea fi acuzati de conflicte de interes. Altfel spus vor putea sa dea contracte publice catre propriile firme sau firmele rudelor. Modificarea legii prevede ca primarii si sefii de CJ-uri pot delega atributiile de serviciu catre functionarii publici din subordine. Expertii consultati de gandul spun ca aceasta lege ii ajuta pe baronii locali sa evite dosarele de coruptie. Senatorul Darius Valcov care, alaturi de Gabriela Firea, a initiat legea spune ca intentia sa nu a fost sa ii scape pe primari de dosare, ci doar sa le fluidizeze munca”, noteaza “Gandul”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img