sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Bazele pesimismului din creier au fost descoperite de cercetatori

Distribuie:

Publicat:

O mare parte din pacientii ce sufera de afectiuni neuropsihiatrice, precum anxietate sau depresie, au parte de o stare negativa ce ii poate face sa se axeze pe partea mai putin placuta a unei situatii decat pe banaficii.

Neurologii din cadrul MIT au descoperit o regiune a creierului ce poate genera acest tip de stare pesimista. in testele de laborator pe animale, acestia au descoperit ca, prin stimularea regiunii nucleului caudat, animalele luau decizii mai negative. Deciziile pesimiste continuau pe parcursul unei zile intregi dupa stimularea initiala, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily. 

Descoperirea i-ar putea ajuta pe cercetatori sa inteleaga cum apar unele dintre efectele depresiei sau anxietatii si poate ajuta la crearea unor noi tratamente. „Aceste afectiuni psihiatrice sunt dificil de tratat”, a declarat Ann Graybiel, profesor din cadrul MIT. 

Graybiel si echipa sa au identificat un circuit neuronal ce se afla la baza luarii unor decizii. Aceste tipuri de decizii necesita analizarea optiunilor ce contin atat elemente negative, cat si pozitive. Ele tind sa provoace o stare accentuata de anxietate. Testele de laborator au aratat ca stresul cronic afecteaza dramatic deciziile pe care le luam. 

Specialistii au incercat in cadrul testelor sa refaca pe animale efectele observate la persoanele cu anxietate, depresie sau afectiune obsesiv compulsiva. Acesti pacienti tind sa aiba un comportament ritualic pentru a evita gandurile negative. Pentru a testa ipoteza, cercetatorii au stimulat nucleul caudat in timp ce animalelor le era oferita o recompensa asociata unui stimul neplacut (un suflu de aer in fata). in cadrul fiecarui test, nivelul dintre rasplata si pedeapsa era diferit, iar animalele puteau alege daca accepta sau nu. 

Decizia avea la baza analizarea beneficiului in raport cu rasplata. Atunci cand rasplata era mult prea mica o refuzau, insa cand cercetatorii au stimulat nucleul caudal prioritatile animalului s-au schimbat si a inceput sa accepte combinatii pe care anterior le-a refuzat. Efectul a continuat chiar si dupa incetarea stimularii. 

Cercetatorii au descoperit ca si activitatea undelor cerebrale din nucleul caudat este alterata atunci cand tiparul de luare a deciziilor era modificat. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img