sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Beneficii mai putin cunoscute ale sportului

Distribuie:

Publicat:

Pe oricine ai intreba de ce merge la sala de sport, iti va raspunde ca o face pentru a slabi sau pentru a se mentine in forma. Ei bine, un studiu recent arata un nou beneficiu al unui stil de viata activ: imbunatatirea functiilor cognitive si a functionarii creierului. Se pare ca o forma fizica mai buna poate fi asociata cu o densitate mai mare a materiei albe din creier, o substanta conectata la functiile de invatare si memorie. Acesta nu este singurul studiu care a gasit o legatura intre buna functionare a creierului si exercitiul fizic: alte cercetari au aratat ca un set de exercitii facute dimineata iti poate creste eficienta din timpul zilei respective, precum si faptul ca yoga iti poate imbunatati sanatatea mintala. Asadar, ce alte beneficii putin cunoscute iti mai poate oferi activitatea fizica? Iata 3 motive care te vor convinge sa faci sport:

1. Te ajuta sa scapi de dependenta. Ai observat ca te simti foarte bine dupa ce faci sport, chiar daca esti obosita? Creierul tau produce dopamina, o substanta a recompensei, ca raspuns la orice fel de activitate placuta. Astfel, persoanele care incearca sa scape de o dependenta (cum ar fi fumatul) vor putea inlocui placerile daunatoare cu un nou tip de placere, acela dat de exercitiul fizic. Dependenta de substante nocive poate fi inlocuita cu o dependenta de senzatia de bine de dupa sport.

2. Imbunatateste creativitatea. Indiferent de starea de spirit in care te afli, sportul iti va creste abilitatea de a fi creativa. Dat viitoare cand simti ca ai ajuns la un blocaj cu un anumit proiect, ia o pauza si iesi la o plimbare sau la cateva minute de alergat. Cu siguranta te vei intoarce la treaba cu mult mai multa inspiratie, iar acest efect dureaza cel putin doua ore dupa sport.

3. Iti imbunatateste viata sociala. Iti poti imbunatati relatiile existente daca mergi la sala cu o prietena sau cu partenerul. De asemenea, frecventarea unei sali de sport iti creste sansele de a cunoaste persoane noi care au interese similare cu ale tale. Fii deschisa la socializare cand mergi la sala, ai putea sa cunosti niste persoane cu care sa te intelegi de minune! sursa: elle.ro

A.G.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img