miercuri, 24 aprilie, 2024

Beneficiile consumului de cafea

Distribuie:

Publicat:

Consumul de cafea poate reduce cu aproximativ 40% riscul de cancer la ficat, arata un studiu al unor cercetatori italieni. Mai mult, potrivit sudiului, 3 cesti ce cafea pe zi au injumatatit, in unele cazuri, riscul de a dezvolta aceasta afectiune. Dintre toate tipurile de cancer, cel de ficat se afla pe locul trei in lume  in privinta numarului de decese provocate.   

Carcinomul hepatocelular (cancer hepatic primar) este cea mai frecventa forma a acestei afectiuni, iar barbatii sunt de trei ori mai predispusi la aceasta boala decat femeile, noteaza adevarul.ro. Studiul cercetatorilor italieni de la Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri confirma rezultatele unor cercetari anterioare potrivit carora consumul de cafea este benefic pentru sanatatea umana, insa arata ca bautura este benefica in special pentru ficat. Oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie analizand mai multe studii publicate timp de sase ani, implicand 3.153 de persoane.

Oamenii de stiinta avertizeaza insa ca, in ciuda rezultatelor obtinute, nu poate fi demonstrata o legatura de tip cauza-efect intre consumul de cafea si incidenta scazuta a cancerului de ficat.

„Efectul benefic al cafelei in prevenirea cancerului de ficat ar putea fi mediat de efectul demonstrat de prevenire a diabetului, pe care cafeaua il are, diabetul fiind un factor de risc pentru cancer, sau de beneficiile aduse in cazurile de crioza”, precizeaza Dr. Carlo La Vecchia, coordonatorul studiului.

Potrivit organizatiei „Food an Drug Administration”, substanta activa din cafea, cafeina, este folosita si in unele retete de medicamente ca un remediu impotriva somnolentei, a oboselii sau pentru ameliorarea unor dureri.  

 Tot de pe lista de beneficiile cafelei pentru sanatate despre cafea am extras si faptul ca substanta activa din cafea se mai gaseste, in afara de boabele de cafea, si in frunze de ceai, boabe de cacao, seminte de guarana, frunze de yerba mate sau coaja de yoco. De asemenea, cafeina mai exista in alimente precum ceaiul, ciocolata, sucuri racoritoare sau bauturi energizante. 

Potrivit unor studii, cafeina din cafea ar ajuta la scaderea in greutate sau cel putin previne ingrasarea. De asemenea exista informatii, insa deocamdata vorbim doar de teorii, conform carora cafeina ar reduce pofta de mancare si ar stimula termogeneza, un metoda prin care organismul genereaza caldura si energie.  

Tot din lista cu beneficiile cafelei pentru sanatate mai este si faptul ca ii ajuta pe care sunt in depresii grave. Potrivit The World Journal of Biological Psychiatry, cercetatorii au ajuns la concluzia ca o ceasca de cafea pe zi ar scadea gandurile suicidale.  

Specialistii de la „Johns Hopkins” University spun ca o cafea bauta inainte de un examen, datorita cafeinei, ar ajuta puterea de concentrare si memoria celor care invata pentru examene.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img